Вони цілими роями залишають вулики й летять у невідомому напрямку. Пасічники б'ють на сполох: за цією картиною вони спостерігають кілька років, але вдіяти нічого не можуть. Відтак залишаються без меду та інших продуктів бджільництва. У зникненні бджіл звинувачують мобільний зв'язок та отрутохімікати, якими обробляють поля.

Протоієрей Олександр Кулик за своєю пасікою доглядає шість років. Нарікає на дощову весну та пізнє роїння бджіл цьогоріч. Відповідно, затягнувся й медозбір. Відтак і меду травневого бджоли зібрали менше. Однак це ще не найстрашніше. Від своїх знайомих священик дізнався про хворобу, яка вражає цілу пасіку.

Пасічники називають кілька причин дивної поведінки роїв. Серед них хвилі мобільного зв'язку та поширення інтернету. Фахівці ж винуватять самих пасічників: наголошують на їхніх технологічних прорахунках. А ще зауважують: бджіл вбиває отрута, якою обробляють поля. Комахи отруюються під час медозбору і до вулика не долітають. Та й самі пасічники можуть отруїти своїх бджіл — кормом. Заборонити обробіток полів отрутохімікатами нині нереально. Тому бджоли будуть гинути, допоки це питання не врегулюють на державному рівні. Наразі від прогнозів на ринку меду реалізатори утримуються. Лише обіцяють стабільну ціну на нього найближчим часом.

А щоб придбати справжній нерозбавлений мед, пасічники радять зважити його. Літра меду повинна важити кілограм чотириста грам. Серед лісового, гречаного, квіткового, ріпакового, соняшникового найбільше пасічники цінують акацієвий мед.