У Рівному за круглим столом обговорили впровадження Угоди про асоціацію Україна - ЄС: перші уроки, наслідки, практики використання.

Такий семінар відбувся вчора у Луцьку. Очікуваннями круглого столу за словами заступника голови облдержадміністрації Світлани Богатирук – Кривко є підвищення рівня інформаційної забезпеченості з країнами ЄС та оцінка власних сил.

«Ідея даної доповіді народилася під час здійснення останнього раунду регулярної програми круглих столів та громадських обговорень з питань європейської інтеграції, яку Інститут Євро - Атлантичного співробітництва разом з Фондом Конрада Аденауера проводить в регіонах України, починаючи з 2001 року.» - повідомляє Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євро – Атлантичного Співробітництва.

На круглому столі з питань обговорення Угоди про асоціацію Україна – ЄС в м. Рівне взяли участь: заступник голови облдержадміністрації Богатирчук – Кривко Світлана, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Муран Олександр Григорович, Голова Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного Співробітництва, м. Київ Олександр Сушко, експерт з питань економічної інтеграції та торговельної політики, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД) Вероніка Мовчан та Незалежний експерт і консультант з питань експорту на європейські та міжнородні ринки Олег Мирошніченко.

Під час круглого столу обговорили такі питання, як політико – правовий вимір використання угоди про асоціацію, економічні наслідки впровадження асоціації та розглянули рекомендації та поради,які базуються на вивченні технологій включення в європейський ринок, що адаптовані до українських реалій. За словами Світлани Богатирчук – Кривко експорт з України до ЄС зріс на 13.3 % ( 34 000 000 доларів), а імпорт на 36,5 % (60 000 000 доларів). На даний час основними торгівельними партнерами для України з ЄС є Польща, Німеччина та Італійська республіка.

Уже 1 січня 2016 року запрацювала економічна частина угоди, на сьогодні відбувається зміна структури зовнішньої торгівлі (частка економічної торгівлі між Україною та ЄС стала 40%).



pic

«Ми впевнені, що країни стануть ще міцніші і економічний розвиток вийде на новий рівень. Подальший розкол ЄС очікувати не варто, як би не хотіла цього Росія»,- говорить Габріеле Бауманн.

Таким чином, якщо не зважати на дуже складні умови в країні протягом 2014-2015 років, то частина українських виробників все-таки активізувала торгівлю з ЄС, а держава готується для поданої економічної інтеграції, змінюючи та вдосконалюючи законодавство і розбудовуючи інституції.



pic

Якщо ж сподіватися на подальше докладання зусиль держави та виробника, то через декілька років позитивні економічні наслідки реалізації Повної та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС мають бути значно виразнішими.