(*Багатьом з водіїв не раз доводилося долати почуття втоми за кермом, тим паче коли тривалий час знаходишся в дорозі. В першу чергу, така втома небезпечна тим, що не тільки знижується увага і швидкість реакції на ситуацію на дорозі, але і можна досить легко заснути під час поїздки.*)

Пропонуємо вам кілька порад на цю тему, які напевно стануть в нагоді:

1. Переводьте погляд, а не дивіться в одну точку. Це просто і безпечно. Подивіться на дорогу, на панель приладів, на магнітолу. Так, ви дасте очам відпочити і підбадьорити свою увагу.

2. Поговоріть про що-небудь з пасажиром. До речі це ще одна причина, по якій в далеку дорогу краще брати з собою попутника.

3.Завчасно купіть собі "протисонний" апарат. Його легко закріпити за вухом. А суть апарату в тому, що коли голова водія нахиляється, він починає вібрувати як мобільний. Ціна такого придбання всього 2-3 $.

4. Якщо зовсім засинаєте, випийте енергетик. У ньому міститься великий відсоток кофеїну. Але, є два "але". По-перше, не зловживайте цим напоєм, оскільки це шкідливо для організму, а по-друге, як тільки дія енергетика почне проходити, ви практично відразу можете заснути. До речі, добре бадьорить також чорний шоколад, кока-кола і, безпосередньо чорна кава.

5. Увімкніть музику. Тільки це не повинна бути заспокійлива мелодія, а краще щось танцювальне. А ще краще - радіо, оскільки улюблений диск ви можете знати напам'ять, а ось композиції і розмови діджея які постійно змінюються вас точно підбадьорять.

6. І, наостанок. Якщо відчуваєте, що сил боротися зі сном зовсім не залишилося, і всі попередні поради не допомагають, краще за все з'їхати на найближчу парковку або АЗС і заснути. Навіть 20-30 хвилин сну допоможуть вам потім продовжити шлях.