Двірник, електрик, сантехнік - подібних працівників для повноцінного функціонування та якісного надання послуг повинно мати в штаті кожне ОСББ. У разі, якщо керівництво ОСББ візьме їх на роботу за направленням з центру зайнятості, роботодавцю компенсують витрати на оплату єдиного соціального внеску.

– Новостворене об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – це по суті новоутворений роботодавець. А для всіх роботодавців, які створюють нові робочі місця і беруть на роботу за направленням з центру зайнятості безробітних строком не менше ніж на два роки, наша служба протягом року компенсує витрати на оплату єдиного внеску. Сьогодні це 22 відсотки на заробітну плату, яку отримує найманий працівник. Щоправда, тут існують певні умови: роботодавець не повинен мати заборгованості зі сплати єдиного внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду, які нараховані і не сплачені станом на 1 січня 2011 року. А ще він не повинен бути визнаний у встановленому порядку банкрутом чи щоб проти нього було порушено справу про банкрутство. Крім того, це має бути нове робоче місце і не повинно бути зменшення середньомісячної чисельності працівників за попередні 12 місяців, - каже начальник відділу взаємодії з роботодавцями Рівне нського міського центру зайнятості Маргарита Луцик.

Щоб отримати компенсацію, роботодавець повинен подати у центр зайнятості заяву, до якої докладає довідку про підтвердження факту створення нового робочого місця і підставу, внаслідок чого воно створене. Також потрібна довідка з податкової, яка підтверджує відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску, а з Пенсійного фонду – про те, що це справді нове робоче місце, і про відсутність заборгованості зі сплати страхових внесків.

У разі позитивного рішення, роботодавцеві протягом року компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. Суму відшкодування нараховують автоматично на заробітну плату, яку отримуєє ЦЗ внаслідок обміну інформацією з податковою.

На сьогодні два ОСББ отримали таку допомогу.