Захищати сої права в суді і поза ним вчили вимушених переселенців, які проживають на Рівненщині фахівці РОГО "Комітет виборців України".

На прикладі актуальних соціальних та земельних питань адвокати показали, як вирішити проблеми без доведення до судового розгляду. Також розповіли, як використовувати інструмент звернень громадян і запитів на інформацію. Після цього для переселенців провели майстер-клас, як відстоювати свої права в суді в цивільних та адміністративних справах.

Нині є чимало переселенців, і Рівне нщина - не виняток, які не задоволені нещодавнім рішенням уряду проводити державні соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам виключно через установи Ощадбанку. І вони готові в суді захищати своє право, як і інші громадяни України, самостійно обирати банк, у якому отримуватимуть свої пенсії та інші державні соцвиплати.

Також правозахисники проконсультували щодо проблем, які можуть виникати при оформленні спадщини внутрішньо переміщеними особами, а також пояснили можливі шляхи їх вирішення.

«Відсутність житла і роботи – це дві найактуальніші на сьогодні проблеми для переселенців, – каже Геннадій Нікіша, який переїхав із сім’єю на Рівне нщину з Донеччини восени 2014 року. – Часто ми змушені самостійно шукати можливості, щоб побудувати собі житло в новому місці проживання. Але для цього потрібно спочатку хоча б отримати земельну ділянку для будівництва. Тому такі навчання для нас є дуже корисними і важливими».

Юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак детально розповіла присутнім про можливості участі внутрішньо переміщених осіб у держзакупівлях. Зокрема вона наголосила, що з 1 серпня 2016 року усі державні закупівлі в Україні мають здійснюватися через систему публічних електронних закупівель ProZorro.

Можливості участі внутрішньо переміщених осіб в державних закупівлях» організований РОГО «Комітет виборців України» в межах реалізації проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти». На сьогодні його реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED).

pic

pic