(*Здавна одним з елементів українського народного одягу у дівчат був віночок. Така прикраса стала дуже популярною і сьогодні. Але чи знаєте ви, що він означає і, яким повинний бути?*)

Наші бабусі вважали, що віночок не просто елемент одягу, а й оберіг. Проте, щоб він "працював" потрібно правильно підбирати квіти та трави для нього.

pic Традиційно у віночку має бути до 12 різних квітів. З якими ж квітами краще обирати та робити таку прикрасу?

Троянда символізує кохання; біла лілія - символ чистоти і невинності; волошка - простоту, ніжність; дзвоник польовий - вдячність; мальва - красу, холодність; півонія - довголіття; ромашка - мир, ніжність, кохання.



pic Мак, вважається квіткою мрій та символом краси та молодості; соняшник — відданості й вірності; хміль — гнучкість і розум; безсмертник у віночку є символом здоров'я; калина - символ краси та дівочої вроди.

Віночки також прикрашають тканиною, намистинками та різними коштовностями. Проте незважаючи з яких матеріалів сплетений вінок, він має бути невисоким і охайно прилягати до голови.

Якщо ж ви хочете посилити захисну дію, то обов'язково обирайте віночок не лише з квітами, а й травами.

А саме, полин — «трава над травами», буркун зілля — символ вірності; листя дуба — символ сили. Але чи не найсильнішим оберегом вважають барвінок — символ життя та безсмертя душі людської,дівочої краси, чистого шлюбу.

pic В Україні існує всього 77 видів різних вінків.

Дівчатам, яким не щастить у коханні слід обирати віночок з волошок і польового маку. Весільний вінок є оберегом нареченої, а головним його елементом є барвінок — символ тривалого кохання.

pic Також до нього потрібно додавати м’яту, волошки, шавлію, руту, калину, ружу. Крім квітів у віночок нареченої прийнято вшивати червоні вовняні нитки, цибулю, перець, овес, монети, цукор, родзинки, пір’я.

Ще одним елементом віночка є стрічки. Довжина стрічок вибирається не довільно, а відмірюється по довжині коси у дівчини і обрізається трохи нижче так, щоб її не було видно.

pic

Колір стрічок теж дуже важлий. Коричневий символізує рідну землю, жовті стрічки – сонце, зелені - символ молодості, життя і краси, сині – символізують небо і воду, життєву силу і здоров’я. Фіолетові стрічки– символ мудрості та життєвої зрілості дівчини, малинові – означають щирість, душевність, малинові – означають щирість, душевність. Тому, обираючи віночок не слід забувати і про стрічки.

Отож, віночок - це не просто стильна прикраса, а й відображення дівочої краси, ніжності та почуттів.

pic

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Американський режисер назвав 12 причин провести відпустку в Україні