Історія появи перших страв йде далеко в минуле. У кожного народу є своя візитна картка. Наприклад, складно уявити Іспанію без холодного гаспачо, а Росію - без щей. В Італії першу страву, як їжу, вживають дуже рідко, переважно як лікувальний засіб. Натомість у нас борщ - це практично щоденна їжа. Найцікавіше, що основа всіх рецептів збереглося і в сучасному світі. Як все ж таки з'явилися перші страви?

1. Борщ

Історію появи цієї страви кожен народ приписує собі: українці впевнені, що борщ з часником – це їх надбання, однак їм не поступаються в першості поляки та румуни. В останніх двох народів також є така перша страва, тільки зі своїми тонкощами і особливостями. Вважається, що борщ з'явився в Україні в 14 столітті і назва походить від рослини борщівника, яка навряд чи якась господиня використовує в своєму рецепті. Дослідники стверджують, що вперше він був зварений козаками під час взяття Азовської фортеці турецького хана. Борщ готують з грибами, щавлем і необов'язково червоним за кольором.



історія походження перших страв

2. Буйабес

Раніше цей суп був найдешевшим, а в сучасному світі його подають в найдорожчих ресторанах. Історію виникнення цієї страви можна назвати випадковою: щоб не пропадала риба, яка залишалася у марсельних рибалок після продажу, вони її варили. Можна сказати, що це наша уха, тільки з іншою назвою. Але часи змінюються, додавши в буябес шафран і омари, можна отримати страву за десятки євро.



історія походження перших страв

3. Гаспачо

Зараз цю першу страву можна знайти практично в кожному ресторані. Холодний суп завоював свою популярність тим, що здатний втамовувати спрагу і до того ж, він низькокалорійний, тому що основний інгредієнт - томати. Батьківщиною гаспачо є Іспанія. Одна з легенд розповідає, що першовідкривачами цього супу були погоничі мулів. В обід вони змащували горщик часником, туди додавали овочі та присипали хлібними крихтами. Потім поливали оливковою олією, і починали "варити": обгортали в мокрий одяг, ставили на сонці, і коли вона висихала, страву можна було їсти.



історія походження перших страв

Джерело