Пригадуючи себе у дитячому віці - солодощі були тими ласощами, котрі мама "видавала" дозовано. Хоча за її словами тоді смакота була кращої якості і ніхто особливо не думав про склад, а більше про кількість, що з'їдали діти. Нині своїй доні я нічого солодкого (особливо нового) не даю перш ніж прочитаю склад, країну виробника і т.д. та і знайомих маю, котрі так само сумніваються - що і скільки давати дітям. Адже хочеться щоб і їм смачно було і нам спокійніше. То ж яким ласощам надати перевагу при виборі? Читайте далі.

Желейні

Власне з них і я розпочала "солодке" життя для доні. Головне вибирати, де у складі натуральний цукор, желатин (або агар-агар), натуральні барвники (буряк, шпинат, морква) та ароматизатори (чорна смородина, малина, яблуко). Желатин зі сполучної тканини тварин гарно впливає на стан костей, нігтів, волосся, а присутній вітамін С так необхідний діткам. Давати такі солодощі можна із 2-х років.



pic

Зефір

Практично нешкідливий продукт, проте якщо із натуральних складників. Дієтологи називають зефір одним із найкорисніших ласощів, навіть для тих хто прагне схуднути та веде здоровий спосіб життя. У складі цих ласощів повинні бути цукор, плодово-ягідне пюре і звичайно без ароматизаторів та барвників.



pic

Льодяники

Ухххх...згадаю оце постійне "Не розкушуй карамельки, шкідливо!", а виявляється це таки правда, і розкушування льодяників може нанести шкоду дитячим молочним зубчикам. Адже у складі льодяників використовують склоподібний цукор (аморфний) - саме він додає твердості цьому виду цукерок. Тому аби уникнути проблем в майбутньому лікарі радять не давати цей вид цукерок до 5-6-річного віку. Та й перебування льодяника у порожнині рота впродовж довгого часу не приносить користі - все ж таки цукор основний складник.



pic

Шоколад....

Навмисне поставила три крапки після цього магічного слова. Суперечки довкола нього точаться постійно. З якого віку, чи треба взагалі, який саме обрати? Цікаве інтерв'ю почула одного разу - дієтолог сказала "Я б давала дітям шоколад із 18-річного віку". Лікар пояснила це не тільки сформованим ферментним обміном, а й здоровим глуздом. Насправді молочний та білий шоколад починати їсти можна із 4-5 - річного віку. Згодом надавайте перевагу тому шоколаду, де у складі на першій позиції стоїть какао-терте, а не цукор. Там і відсоток какао буде бульшим 60-90%, в залежності від виду.



pic

І звичайно - якими б не були поради спеціалістів, керуйтеся здоровим глуздом і власними відчуттями - якщо дитина за рекомендаціями вже й могла б з'їсти солодкого, але із задоволенням "наминає" фрукти, ягоди та горіхи - то можливо нехай насолоджується цим моментом та насичує себе корисними та вітамінними ласощами.