Проводити обрізання яблуні потрібно обов'язково, адже дереву необхідно вдало сформувати крону. Така процедура забезпечує гарне дозрівання плодів. Якщо така процедура не ьула проведена весною та восени, в літній період обрізка просто необхідна.

Навіщо проводити обрізку?

Правильний догляд за яблунею передбачає її обрізку, в іншому випадку дерево дичавіє, а плоди втрачають смак і дрібніють. В цій роботі існує ряд правил, дотримання яких забезпечує зручний збір врожаю (проріджування, зменшення висоти дерева).

В літні місяці обрізка дерев не буде зайвою, особливо якщо на майбутній рік необхідно відкласти час цвітіння дерева, наприклад, в разі нестабільної погоди або весняних заморозків.

Правила обрізки яблуні влітку.

Обрізати треба ті гілки, які можуть перешкодити нормальній життєдіяльності дерева, тобто заражені, сухі і хворі і обов’язково не в надто спекотні дні. Залишають сильні пагони, а ті, що не витримують конкуренції - видаляються.

Чим раніше дерево приносить плоди, тим меншою обробці воно повинно піддаватися. Молоді яблуні краще обрізати за кілька тижнів до початку вегетації, поки вони знаходяться в стані спокою.

Незалежно від типу і віку дерева, не варто дуже захоплюватися обрізанням. Надмірно інтенсивна робота в кроні здатна зменшити плодоносність яблуні і погіршити її загальний стан.

Для початку треба обстежити місця попередньої обробки, перевірити, наскільки добре заживають сліди обріза, аби не завдати шкоди дереву.

Одне з неухильних правил - верхні гілки повинні бути тонші нижніх. Обрізка проводиться після видалення верхівки молодих пагонів, які здатні забрати у дерева харчування, необхідне для вирощування плодів.

Джерело