Літо саме в розпалі, температура повітря сягає 35 — 40 градусів тепла, тому й не дивно чимало рівнян і мешканців області шукають порятунку від спеки біля водойм. Щоправда, спеціалісти радять купатися лише в дозволених місцях, щоб не зіпсувати відпочинок “букетом інфекційних хвороб”, які можна підчепити в деяких водоймах Рівненщини. Отож, де можна купатися і які місця краще оминати — далі в матеріалі.

Як розповіла завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Рівне нського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби Марта Гоч, спеціалісти установи щороку здійснюють нагляд за місцями масового відпочинку мешканців області.

- Наразі спеціалісти досліджують якість води 16 санкціонованих і рекреаційних пляжів області. Так, з початку купального сезону у лабораторіях ДУ «Рівне нський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводили дослідження за санітарно-хімічними показниками 68 зразків води поверхневих водойм. З них 7 не відповідали гігієнічним нормативам. Зокрема, за показниками жорсткості, каламутності та вмісту заліза та БСК. Окрім того, за мікробіологічними показниками було відібрано 70 зразків. Так, відхилення від стандарту виявили у 13 досліджених пробах. 92% невідповідностей за мікробіологічними показниками спостерігаються у доставлених зразках із озера Басів Кут, що розташоване в Рівному. За результатами лабораторних досліджень води з озера Басів Кут протягом останніх трьох тижнів, спеціалісти дійшли висновку, що вона не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, тому купатися рівнянам у водоймі не рекомендують. Інакше є ризик захворіти на кишкові інфекційні захворювання, - каже спеціаліст.

Що ж до інших водойм Рівного, то Марта Гоч зазначає, що дослідження води з них не проводилися, тому важко сказати наскільки безпечно в них купатися.

- У Рівному лише озеро Басів Кут відноситься до рекреаційних пляжів, тому дослідження води проводиться лише з нього. Відпочинок ж біля інших водойм має більш стихійний характер і якість води там наші спеціалісти не досліджують, - додає Марта Гоч.

Що ж до пляжів області, то за її словами, безпечними для купання за межами Рівного є 15 водойм, дослідження води, з яких проводилися.

- А саме Біле озеро в Володимирецькому районі, річка Случ у Сарнах, ставок санаторію «Червона калина» в Жобрині, ставок дитячого табору “Електронік-Рівне ”, що в с. Кустин, став, що у с. Обарів, громадський пляж Млинівського водосховища. А також низка пляжів Хрінницького водосховища. Зокрема, громадський пляж “Маяк”, що на території дитячого санаторію та в с.Товпижин. Окрім того, не виявлено небезпеки й у річці Горинь, зокрема на міському пляжі Дубровиці, на водосховищі річки Устя, що в Здолбунові та на пляжах двох ставків у Здолбунові - в районі “Гідропарку” та на вулиці Заводська, - пояснює спеціаліст.