Яку інтригу навколо розкопок середньовічного замку в Рівному розкриють археологи в серпні? Що вдалося знайти під час дослідження? Чим особливі знахідки та чи вдасться рівнянам пройтися підземеллями споруди? Відповіді на ці та інші запитання у Рівному дають під час безкоштовної археологічної екскурсії.

Поки що такий захід відбувся експериментально. Втім вже з'явилося чимало охочих побачити місця в центрі міста, де вже більше двох місяців тривають розкопки. До того ж екскурсія стала інтерактивною.

Раніше на місці, де знаходився замок, розкопок не проводили. Коли ж тільки розпочали дослідження, то мали на меті виявити, що залишилося від палацу князів Любомирських, зведеного в 18 столітті, а також зробити висновки про те, чи можна вважати цю територію археологічною пам’яткою. Адже є відомості про те, що у 15 столітті, там був замок.

Наразі ж археологи натрапили на залишки середньовічної фортифікаційної споруди. А серед знахідок виявили предмети побуду, фрагменти посуду, козацькі люльки 17 століття, монети та інші старожитності.

Як розповів начальник управління культури і туризму Рівне нського міськвиконкому Тарас Максименко, екскурсії вже нині користуються популярністю серед рівнян.

- Поки що відбулася лише одна ексурсія, яку проводив особисто. Наразі вже записалося дві групи охочих побачити місця розкопок і дізнатися більше про роботу археологів. Тому зараз готуємо людину, яка зможе професійно проводити такі екскурсії. Під час них рівняни зможуть побувати на місцях досліджень, побачити, як працюють зі знахідками, та й самим покопати, попрацювати щіточками. Відбувалося все це під наглядом фахівців. Особливо це подобається дітям. Такий формат інтерактивної археології цікавий рівнянам, тому екскурсії триватимуть й надалі. А вже в серпні ми зможемо відкрити ще одну інтригу навколо розкопок і надіємося на нові цікаві знахідки, - каже Тарас Максименко.