Встановлення ставок податку не може перевищувати 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. метр бази оподаткування.

Відтак, база оподаткування на об`єкти житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 70 квадратних метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 150 квадратних метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) – на 220 квадратних метрів.

Ставку податку для об’єктів житлової нерухомості у 2015 році було встановлено у розмірі 0,5 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (6,09 грн. = 0,5%*1218 грн.) за квадратний метр бази оподаткування.

Варто зазначити, що пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не надаються на:

- об’єкт/об’єкти оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;

- об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).