Медична галузь в Україні та у Рівному зокрема фінансується на рівні мінімальних потреб. Про це заявив керівник проекту “Місцеві бюджети медицини під контролем громадських і пацієнтських організацій” Володимир Зиль.

За його словами, з 2015 року фінансування сфери охорони здоровя здійснюється за принципом надання медичної субвенції, коли кошти на місця надходять із держбюджету.

- У відповідності до норм чинного законодавства, першочерговими витратами, на які спрямовуються основні кошти, це оплата праці медперсоналу та комунальних послуг. Вони становлять 97% медичної субвенції, які надходять до бюджету Рівного. Сама ж медична субвенція становить 70% від усіх видатків. Так, в цілому, у порівнянні з 2015 роком, медичний бюджет міста цьогоріч зріс більш ніж на 13%. Проте це зростання відбулося перш за все завдяки видаткам із міського бюджету. Для влади міста цей факт має бути тривожним, адже це свідчить про те, що щорічо ця галузь потребує дедалі більше коштів із міськбюджету, - каже Володимир Зиль.

А також додає, що громадські активісти вважають, що програмно-цільовий метод фінансування є найбільш перспективним, оскільки в програмах закладені якісні та кількісні показники, за якими можна швидко оцінити ефективність витрачання бюджетних коштів.

- Тим часом зростання фінансування місцевих медичних програм цьогоріч у порівнянні з 2015 роком зросла. Так, якщо минулого року на це було передбачено трохи більше 1,2 мільйонів гривень, то у 2016 — понад 5, 7 мільйонів гривень. Окрім того, громадські активісти звернулися до представників місцевої влади з пропозицією розширити фінансування місцевої програми протидії запобігання і лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань. В результаті фінансування програми було збільшено на 200 тисяч гривень. Я ж вважаю, що наразі ресурси міста дають можливість обійтися і без звичних для медичних закладів благодійних внесків, - зазначив громадський активіст.

Нагадаємо, проект “Місцеві бюджети медицини під контролем громадських і пацієнтських організацій” реалізовувався в трьох областях України, у тому числі й Рівне нській.