Заборонити підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення із 1 липня цього року в Рівному хочуть депутати міськради. Проте відповідний проект рішення викликав активне обговорення на засіданні бюджетної комісії.

На думку експерта у галузі ЖКП Сергія Пінчука, цей проект рішення не може бути винесений на сесію, бо порушує низку законів України та регламент міської ради.

- По-перше, Рівне рада немає повноважень розглядати питання комунальних тарифів, бо це порушення законів і втручання у господарську діяльність. По-друге, такий проект рішення порушує регламент, адже під ним немає жодної візи юристів установи. А це означає, що він не може бути винесений на сесію взагалі, - каже Сергій Пінчук.

У свою чергу депутат Олег Карпяк вважає, що міська рада завжди висловлювала свою активну позицію щодо суспільно важливих питань і тому таким проектом рішення депутати покажуть свою позицію.

- Тим більше, що регламентом не забороняється, щоб депутати вносили нагальні питання на розгляд сесії і це право ніхто не відміняв, - підкрелив міський обранець.

На це Сергій Пінчук каже, що в компетенції депутатів приймати звернення, а не проект рішення про накладення мораторію, бо це втручання у господарську діяльність і таким рішенням міські обранці порушань низку законів.

Тим часом депутат Галина Кульчинська зазначила, що депутати мають показувати свою позицію і все ж виносити цей проект рішення на розгляд сесії.

Такий крок заступник міського голови Сергій Васильчук назвав суцільним популізмом, бо цей проект рішення не має жодної юридичої сили.

Підсумовуючи, Сергій Пінчук запропонував для вирішення проблеми підвищення тарифів провести публічний аудит складової тарифу на тепло.

- Тариф не приймають у Києві, складові тарифу на тепло розраховує "Рівне теплоенерго" і комісія лише приймає рішення. Адже тариф на тепло піднявся практично вдвічі. Тому ми маємо знати, що в складову тарифу внесло місцеве підприємство і тоді депутати матимуть можливість приймати зважене рішення, - додав експерт.

У результаті обговорення члени бюджетної комісії вирішили залишити це питання на розгляд сесії.