Яким чином забезпечити он-лайн трансляції засідань сесій Рівненської міської ради, обговорювали під час робочої наради.

За словами секретаря міськради Сергія Паладійчука, після низки зустрічей і переговорів щодо цього, дійшли висновку, що варто купувати своє обладнання для трансляцій засідань сесій, комісій та інших публічних заходів, які проводитимуться.

- Також ми вирішили, що варто купувати обладнання поетапно, адже це потребує чималих коштів. Зрозуміло, що на найближчих двох засіданнях сесій ми не зможемо придбати необхідне обладнання. Ще ми схиляємося до роботи з так званими “хмарововими серверами”, бо придбання власних серверів - це дорого і може мати свої недоліки. Втім, якщо буде потреба, то ми готові передбачити кошти на те, щоб придбати власні. Окрім того, ми хочемо оголосити публічний конкурс ідей і пропозицій, аргументованих технічно та фінансово щодо цього. Тому ми б хотіли обговорити, на яких умовах це можуть зробити місцеві телеканали та які саме. Окрім того, постає питання про створення нового порталу міськради. Адже існуюча площадка виконує лише юридичну функцію, а не комунікативну між мешканцями, - сказав Сергій Паладійчук.

Бажання транслювати засідання сесій он-лайн висловив і телеканал “Рівне 1”, який впродовж останніх чотирьох років практикував такий досвід.

За словами представника телеканалу Олександра Туза, Перший місцевий і надалі проводитиме трансляції сесії он-лайн. Щоправда, є технічні моменти, які потрібно узгодити.

У свою чергу заступник директора РІКЦ Олександр Терещенко додав, що питання он-лайн трансляцій обговорюється вже давно.

- Щоправда, наразі немає чіткого технічного завдання, як це має відбуватися і якого результату ми хочемо. Адже може бути найпростіший варіант — поставити веб-камеру і проводити статичну зйомку, чи за камерою має бути оператор. Лише після цього варто визначати, яким чином запроваджувати повноцінні он-лайн трансляції сесій. Адже всі ці моменти впливають на вартість самого процесу, - каже Олександр Терещенко.

На це Сергій Паладійчук зауважив, що система має бути мінімум суб'єктивна.

- Як тільки з'явиться людина, яка буде наводити крупний-загальний план, відразу з'являться чвари і будуть приводи для політичних маніпуляцій і суперечок. Рівне рада має давати загальну картинку сесії, щоб глядачі могли зрозуміти, хто говорить, що говорить і загальний план. Якщо телеканали хочуть більшого — це їх завдання, - заявив Сергій Паладійчук.

Депутат міськради Любов Романюк сказала, що депутати вирішили максимально якісно підійти до питання проведення он-лайн трансляцій.

- Адже вважаємо, що варто змінювати підходи до інформаційної роботи міськради. Саме тому ми звернулися за допомогою до журналістів, “айтішників”, спеціалістів у цій сфері. Це буде спільний доробок представників місцевого самоврядування і спеціалістів. У результаті ми хочемо, щоб Рівне рада стала першоджерелом надання інформації і в подальшому розвивати інформаційний напрямок її роботи, - зазначила Любов Романюк.

У результаті обговорення дійшли висновку, що впродовж найближчих двох тижнів зберуть та проаналізують усі пропозиції і після цього вирішать, яким чином запроваджувати он-лайн трансляції.

pic

pic