Дослідники вважають, що спочатку слива виникла на території від Східного Кавказу і до східного узбережжя Адріатичного моря. Проте сьогодні слива є популярним плодом в багатьох країнах.

1. Слива відноситься до сімейства Рожевих, але в дикому вигляді ця рослина не зустрічається. Експерти стверджують, що сливу в сучасному вигляді виникла в ході еволюції близько 2000 років тому шляхом схрещування інших представників сімейства Рожевих — чагарнику терну і плодової рослини аличі.

2. Завдяки тому, що слива є природним гібридом терну і аличі, вона поєднує в собі ознаки двох рослин: слива стійка до холоду, як і терен, і має відмінні смакові якості, як і алича.

3. Слива може плодоносити від 10 до 15 років, при цьому саме дерево може жити і до 25 років.



цікаві факти про сливи

4. Садівники різних країн світу давно займаються схрещуванням сливи з абрикосом. Такий гібрид прийнято називати племкотом, а гібрид племкота і сливи — плюотом.

5. Плоди сливи багаті на велику кількість мінералів, в тому числі калієм, фосфором, кальцієм, магнієм, залізом і багатьма іншими, а також вітамінами А, С, Е, групи В, Р, РР, Е і К.

6. Слива має цілу низку корисних властивостей. Так, вона відома перш за все як м’який проносний і сечогінний засіб. Сливи також корисні при ревматизмі, гіпертонії, атеросклерозі, анемії, вони покращують кровообіг, регулюють тиск, беруть участь у передачі нервових імпульсів, сприяють виведенню надлишку холестерину і ін.



цікаві факти про сливи

7. Сливи можуть природним шляхом знизити підвищену температуру тіла при спеці, як і малина.

8. У народній медицині широко використовуються не тільки плоди, але і, наприклад, листя сливи. Так, компреси з подрібненим листям сливи володіють знезаражувальним ефектом і сприяють загоєнню ран на шкірі.

9. Регулярне вживання слив сприяє підвищенню імунітету, продовжує молодість і навіть служить профілактикою виникнення онкологічних захворювань.

10. Сливи дуже люблять в Великобританії. Назву плодів включають в назви різних закладів, традиційна англійська страва — сливовий пудинг, улюблені ласощі британської королівської сім’ї — цукати зі слив, а сама королева Єлизавета II в сезон починає свій перший прийом їжі з двох слив, вирощених в її саду.

Джерело