(*Цей аксесуар ми часто ігноруємо, лінуючись ставити і знімати його. Але в спеку шторка для скла рятує машину від кількох проблем.*)

Блискучий шорсткий екран, що складається гармошкою, в нашій цілком-таки південній країні в спеку має бути в кожній машині. Так, без нього можна обійтися під час короткочасної стоянки, але навіть півгодинне перебування автомобіля під прямими променями сонця створює кілька суттєвих ускладнень, позбавити від яких може найпростіша шторка для скла.

До речі, необов’язково фабрична – допоможе і лист фольги або білого паперу. Так що не лінуйтеся ставити ту чи іншу шторку як мінімум під лобове скло вашого автомобіля – це допоможе вам уникнути кількох нехай не глобальних, але прикрих труднощів.

1. Не обпалити руки.

У короткостроковій перспективі важливий ефект шторки для скла в тому, що вона не дасть нагрітися керму, сидінню та важелям керування так, що ви не зможете торкнутися їх незахищеним тілом.

2.Зберегти пластик.

Сучасні автомобілі здебільшого розраховані на перебування в спекотному кліматі, але у деяких моделях прямі сонячні промені в спеку можуть викликати викривлення пластику, відшарування оббивки. Особливо це стосується автомобілів, чий інтер’єр вже перероблено за допомогою нештатних матеріалів – шкіри, алькантари, оббивних тканин, різних клеїв.

3. Загальний перегрів.

Будь-яка шторка для скла гарна тим, що вона не тільки захищає конкретні деталі салону від прямого сонця, а й не дає підніматися температурі в салоні до позамежних значень. Як відомо, парниковий ефект (підвищення температури в замкнутому просторі з прозорими стінками через неможливість відведення нагрітого повітря) в сонячний день створює в машині мікроклімат на рівні +60 +70 градусів С. І що більша площа скління кузова, то ефективнішим є парниковий ефект.

Адже тривале перебування в такому гарячому середовищі прискорено старить пластикові деталі, ізоляцію проводки, деякі комплектуючі електронних схем. Так, кілька років тому були відомі випадки відмови охоронної сигналізації внаслідок того, що SIM-карта GSM-модуля деформувалася в спеку і втрачала контакт з роз’ємом свого гнізда. Тоді GSM-операторам довелося навіть випустити спеціальну серію стартових пакетів для автосигналізацій з «сімкою» з температуростійкого матеріалу.



pic

Для запобігання перегріву салону внаслідок парникового ефекту важливо, щоб шторка для скла розташовувалася впритул до власне скла – щоб якомога менше внутрішньосалонного повітря могло нагрітися в просторі між ним і шторкою. Зазначимо також, що екран для скла варто застосовувати в комплексі з іншими заходами, зокрема, із забезпеченням вентиляції салону залишеної на сонці машини. Повідомляє Autocentre.ua