Заборонити підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення із 1 липня цього року у Рівному хочуть депутати міськради. Таку вимогу озвучили на засіданні сесії міськради представники одразу трьох фракцій ВО “Свободи”, ВО “Батьківщини” та “Радикальної партії”, які підготували проекти рішень щодо цього.

Попри зауваження експерта у галузі ЖКП Сергія Пінчука, що це питання не може розглядатися, бо порушує низку законів України та регламент міської ради, депутати все ж приступили до голосування за кожну з пропозицій.

- По-перше, Рівне рада немає повноважень розглядати питання комунальних тарифів, бо це порушення законів і втручання у господарську діяльність. По-друге, такий проект рішення порушує регламент, адже під ним немає жодної візи юристів установи. А це означає, що він не може бути винесений на сесію взагалі, - каже Сергій Пінчук.

Окрім того, він наголосив, що голосування депутатів абсолютно не вплине на “платіжки” людей, а нині вибувається популізм.

- Якщо ж ви хочете вплинути на тариф і думаєте про людей, то прийміть рішення про публічний аудит тарифу на тепло. Тариф не приймають у Києві, складові тарифу на тепло розраховує "Рівне теплоенерго" і комісія лише приймає рішення. Адже тариф на тепло піднявся практично вдвічі. Тому, ми маємо знати, що в складову тарифу внесло місцеве підприємство і тоді депутати матимуть можливість приймати зважене рішення. Окрім того, рішення про мораторій може спонукати підприємства-монополістів, які надають комунальні послуги, стягнути різницю з бюджету міста, бо тариф буде економічно необгрунтованим, - додав експерт.

Після перемовин “свободівці” та представники “Батьківшини” виріши подати спільне звернення на розгляд сесії.

У результаті голосування, міські обранці не підтримали жодного із запропонованих звернень. Тоді, прозвучала пропозиція проголосувати за “універсальний” варіант звернення, внесене “з голосу”. Втім, більшість міських обранців почали втікати з сесійної зали.

Щоб зібрати кворум, міські обранці почали телефонувати колегам, щоб ті повернулися. Наразі чекають, що депутати таки під'їдуть.