Хто не куштував цього запашного кисло-солодкого фрукту, не може оцінити усієї палітри смаку літніх дарунків природи. Незрівнянний, вишуканий смак аличі дозволяє їй займати лідерські позиції серед найпопулярніших фруктів, тим більше, що в нашому регіоні алича не дефіцит.

Желе з жовтої аличі 3 кг стиглої аличі, 2 кг цукру.

Ягоди покладіть у каструлю. Запікайте в духовці дві години. Коли алича спечеться, її потрібно остудити і протерти через сито так, щоб м’якоть відокремилася від шкірки і кісточок. В отриману масу додайте цукор і розмішайте до повного розчинення. Потім варення з аличі слід розкласти у банки і закрити кришками.

Варення з аличі та апельсинів 0,5 кг апельсинів, 1,5 кг аличі, 1,5 кг цукру.

Вимити аличу і відокремити кісточки. Апельсини нарізати часточками і подрібнити у блендері. Змішати ягоди з апельсинами, засипати цукром і варити на повільному вогні до готовності.

“Сонце у банці” 1 кг жовтої аличі, 4-5 яблук, 600г цукру, 2 пачки "Конфітюрки" (загущувач для варення).

Аличу помити, вийняти кісточки, пробланшувати над парою 10 хвилин, протерти крізь сито. Яблука почистити і порізати тоненькими дольками. Додати цукор і проварити усе 5 хв. Додати "Конфітюрку" і проварити ще 5 хв. Закатати у стерилізовані банки.

Компот із жовтої аличі та кабачків

Кабачки почистити від шкірки і насіння (якщо вони великі), нарізати на кубики розміром 1,5х1,5 см. До половини 1 л банку наповнити жовтою аличею, потім доверху — кабачками. Залити окропом. Витримати 5 хвилин. Злити воду, додати на кожен літр рідини 200 грамів цукру. Ще раз закип’ятити сироп і залити у банки. Стерилізувати 10 хвилин.

“Оливки” з аличі Алича — 1 кг. Маринад: 1 скл. оцту 3%, 4 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 6-7 шт. гвоздики, 2-3 лаврових листа, 1 ст. л. сухого базиліку, 1 ст. л естрагону.

Аличу залити окропом. Після охолодження ще раз залити і витримати до охолодження. Рідину злити, аличу розкласти в банки, залити киплячим маринадом і прикрити кришкою. Через добу банки простерилізувати 10 хвилин і закрутити. Готовність “оливок” з аличі — через 1,5-2 місяці.

Варення з аличі 1 кг цукру, 1 кг стиглої аличі, 0,5 л води.

З ягід видалити кісточки (для цього використовуйте загострену дерев’яну паличку). Приготуйте цукровий сироп і доведіть до кипіння. У каструлю з сиропом всипте ягоди. Залиште сироп з аличею на 2-3 години. Варіть на слабкому вогні, періодично помішуючи і знімаючи пінку.

Консервована алича з помідорами та часником 4 кг аличі, 2 кг помідорів, 500-700 г часнику, 300 г кропу. Для заливки: на 1 літр води — 50 г солі та 60 г цукру.

Укласти в банки гілочки кропу, лавровий лист, томати, аличу, пересипаючи ряди дрібно нарізаним часником. Приготувати заливку і гарячою залити наповнені банки. Стерилізувати літрові банки 5-7 хв. Герметично закрити пропареними кришками, перевернути догори дном, вкрити теплою ковдрою на 4-5 годин.

Джерело