Мешканці гуртожитку, що на вулиці Небесної сотні, 6А прийшли сьогодні на позачергове засідання Рівненського міськвиконкому з плакатами. Таким чином мешканці намагаються привернути увагу місцевої влади до своєї проблеми.

Будинок, у якому проживають люди аварійний. Втім вони просили не визнавати його таким, допоки вони не приватизують квартири. Наразі документи для цього вже готові та їх мали подавати у відповідні установи. А сьогодні, кажуть мешканці, їх можуть позбавити такого права, адже на засіданні виконкому їх будинок хочуть визнати аварійним.

Міський голова Рівного Володимир Хомко каже, що люди в цьому гуртожитку поселялися тимчасово, проте він став постійним житлом.

- Ніхто не мав наміру людей із цього гуртожитку виселяти, проте він в аварійному стані і потребує капітального ремонту. Спеціалісти дали заключення, що будівля вкрай аварійна і ремонтувати його, коли там мешкають люди, не можна. Тому я пропоную депутатам, щоб вони підписали документи, а не я особисто, щоб якщо він впаде, відповідали ви, а не я. Так, пропоную затвердити проект рішення про те, що будинок аварійний, але дозволити мешканцям приватизувати там житло, - сказав Володимир Хомко.

На це мешканці виступили проти того, щоб будинок визнали аварійним. Кажуть, готові відремонтувати його власними силами.

На підтримку мешканців на позачергове засідання міськвиконкому прийшли й депутати міськради.

За словами мешканки будинку Юлії, питання щодо гуртожитку наразі недовивчене і тому пропонують зняти це питання з порядку денного.

На це Володимир Хомко запропонував мешканцям, щоб вони замовили додаткові дослідження будинку, дочекатися його висновків і тоді нести заяви на приватизацію житла.

- Законом заборонено давати в приватизацію аварійний будинок. А цей гуртожиток із 2011 року вважається аварійним. А мешканці туди поселялися тимчасово, а не на постійно, - додав мер.

Мешканці обурюються, навіщо ж тоді їх поселяли в аварійний будинок. Адже ще рік — два тому туди заселялися нові жителі.

- У місті Рівному було три так звані маневрові будинки, куди люди поселялися тимчасово. Вони будувалися на випадок, щоб якщо виникнуть непередбачувані обставини, було куди поселити рівнян, - каже міський голова.

Мешканці ж показують документи, в яких вказано, що вони поселялися “на постійне місцепроживання”.

- Ми беремо на себе відповідальність за цей будинок і самі зробимо там все необхідне, - заявила мешканка гуртожитку Юлія.

У свою чергу секретар Рівне нської міськради Сергій Паладійчук запитав мешканців, чи вони готові взяти на себе відповідальність, якщо все ж там станеться аварійна ситуація і подальші висновки будуть, що будинок аварійний.

Мешканці наполягають на своєму. Наразі обговорення питання триває.

Нагадаємо, гуртожиток на вулиці Небесної Сотні, 6А був побудований у 1914 році. Він належить міській владі, тому мешканці досі не змогли приватизувати кімнати в ньому. Будинок вже тривалий час перебуває в аварійному стані і міська влада пропонує капітальний ремонт. Проте мешканці припускають, що аварійний гуртожиток просто хочуть знести. В аварійній будівлі наразі проживає сорок родин.

pic

pic