Літо - звичайно найприємніший сезон для будь-якого садівника. У цей час в саду все активно росте, цвіте і дещо навіть плодоносить. Одним словом життєві процеси у рослин в самому розпалі. Вони буквально висмоктують із землі поживні речовини. І дуже важливо рослини в цей період підтримати, щоб дати можливість рослинам вирости, зміцніти до зими і набратися сил для гарного врожаю. А значить, їх потрібно регулярно підгодовувати. Але робити це потрібно за всіма правилами агротехніки з урахуванням особливостей кожної культури.

Підживлення плодових

У плодових дерев, літні підживлення, намагайтеся проводити саме під час активного росту пагонів. А які речовини при цьому необхідні плодовим деревам в першу чергу - звичайно, азот. Він сприяє росту, розвитку і зміцненню плодів. При нестачі азоту в ґрунті плодові дерева слабшають, їх листя втрачають свій насичений колір, зростання сповільнюється, плодоносінню теж, що абсолютно неприпустимо. Фосфор - ще одна речовина, якого потребує кожна плодове дерево. Він впливає на утворення нових нирок і розвиток плодів. Тому обов'язково підгодовуєте свої дерева, а також чагарниками добривами, що містять у своєму складі фосфор. Калій в свою чергу сприяє засвоєнню азоту, а також робить рослини морозостійкими, одночасно дозволяє їм легко переносити посуху.

І азот, і фосфор, і калій можна вносити в грунт за допомогою мінеральних комплексних добрив, що містять у своєму складі всі необхідні речовини. У випадку з калієм можна додатково вносити в грунт золу, яка, приблизно на 10% складається з цієї речовини (залежно від того, що спалювалося). Що стосується регулярності внесення добрив, то їх більшу частину слід вносити все ж на початку літа, тобто до кінця червня.

Крім мінеральних добрив для підживлення дерев влітку використовують органіку: компост і гній.



добрива для плодових дерев

Підживлення ягідних культур

У них період внесення підгодівлі повинен збігатися з ростом зав'язі. Тут, так само як і у плодових дерев ефективні підживлення органікою й мінеральними добривами. Проте слід врахувати розміри кущів і відповідно знизити норму внесення того чи іншого хімічного препарату.

Наприкінці травня ягідні кущі, особливо на легких піщаних грунтах, підгодовують гнойової рідиною (1 л на 1 відро води) або настоєм пташиного посліду (0,5 л на 1 відро води). 1 відро витрачають на 2 - 3 куща. Або під кожен плодоносний кущ вносять 10 - 15 г сечовини, 20 г суперфосфату, 10 - 15 г сірчанокислого калію. Підживлення потрібно обов'язково поєднувати з поливами. Додатково проводять позакореневе підживлення, обприскуючи рослини мікродобривами. У 10 л води розчиняють 1 - 2 г мідного купоросу, 2 - 2,5 г борної кислоти, 5 - 10 г сірчанокислого марганцю, 2 - 3 г сірчанокислого цинку, 2 - 3 г молібденовокислого амонію.

Після цвітіння ягідники можна підгодувати розчином сечовини - 45 г сечовини розчинити в 10 л води. 1 відро підживлення використовують на 1 кущ. Через 2 - 3 тижні після цвітіння в 10 л води розводять 15 г нітроамофоски, і під кожен кущ виливають 1 відро розчину. Коли ягоди активно наливаються - 30 г калійного добрива розчиняють у 10 л води і виливають під кущ 1 відро розчину.



добрива для ягідних культур

Джерело