Наскільки небезпечний пил, який побачили зранку, 27 липня мешканці мікрорайонів Боярка та Ювілейний у Рівному, достеменно невідомо. Адже Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України, який мав проводити хімічні дослідження речовини, немає для цього відповідної атестації.

Як повідомив начальник відділу надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Рівне нської міської ради Руслан Демуров, наразі встановлено лише, що вміст виявленої речовини в повітрі не перевищує гранично допустимі концентрації.

- Втім, що це за речовина, який її хімічний склад — даних у нас немає, бо установа, яка б мала проводити такі дослідження, виявляється немає атестації для цього. Як тільки ми дізналися про невідому речовину на вулицях міста - відразу відреагували. Ми взяли проби речовини для проведення лабораторних досліджень і її хімічного складу. Окрім того, ще вчора на вулиці міста, де було виявлено невідомий пил, виїхали додаткові поливальні автомобілі, - каже Руслан Демуров.



pic

Проте результатів хімічних досліджень, які мали бути відомі сьогодні, чиновники так і не отримали.

- На жаль, вже сьогодні ми отримали відповідь, що обласна лабораторія не атестована на право проводити дослідження щодо хімічного дослідження речовини. Але це проблеми установи, що вони не атестовані, а не наші. Адже по-перше, нам треба терміново знати, що це за речовина, а по-друге, навіщо тоді нам лабораторія, яка не може проводити дослідження? - зазначає чиновник.



pic

Окрім того додає, що сьогодні, 28 липня, у міській раді відбулася нарада щодо цього питання.

- За її результатами було прийнято рішення про те, що від лабораторії все ж вимагатимуть проведення лабораторних досліджень і встановлення походження виявленої речовини та її впливу на людей. Наразі є припущення, що це може бути, втім ми маємо дочекатися результатів хімічних досліджень. Якщо ж припущення виправдається, то можна говорити про те, що вона не шкідлива для здоров'я рівнян. До того ж пилу вже практично не залишилося. Надіємося, що найближчим часом у нас таки будуть результати дослідження, - розповів Руслан Демуров.

Нагадаємо, мешканці вулиць Кн. Острозького, Ювілейна, Боярка, Дубенська, Тувинських добровольців, Кабелюка і Вербової зранку, 27 липня побачили біля своїх будинків білий порошок, невідомого походження, яким були вкриті вулиці, автомобілі та рослини. Його було взято на дослідження. Втім результатів щодо хімічного складу речовини чекають досі.

pic