Дію угоди про малий прикордонний рух між Україною і Польщею відновлять сьогодні, 2 серпня. Про це заявили у Міністерстві закордонних справ України.

«Згідно з інформацією МЗС Польщі, припинення пов’язане з проведенням саміту НАТО у Варшаві та Світовими днями молоді у Кракові. Це тимчасове рішення у рамках двосторонньої угоди між Україною і Польщею», – сказала в коментарі Радіо Свобода речник МЗС України Мар’яна Беца.

Раніше сьогодні Держприкордонслужба України заявила, що Польща вирішила тимчасово припинити малий прикордонний рух на українсько-польському кордоні. З 4 липня 2016 року українці, які перетинали кордон з Польщею за спеціальними дозволами в рамках малого прикордонного руху, зможуть перетнути кордон лише на загальних підставах та документах, визначених польською стороною – паспортні документи та віза.

"Зараз очікується офіційне підтвердження від польської сторони щодо відновлення прикордонного руху, який було припинено в ніч з 3 на 4 липня 2016 року, відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Польща про правила місцевого прикордонного руху на час проведення саміту НАТО і Всесвітніх днів молоді", - йдеться в повідомленні.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що 23-31 липня до Кракова в період проведення Всесвітніх днів молоді, які були з'єднані з візитом Його Святості Папи Римського Франциска, прибуло приблизно два мільйони паломників, серед яких тільки зареєстрованих було 5 тисяч громадян України.

Згідно з інформацією Генерального консульства України в Кракові, протягом зазначеного періоду жодного звернення від українських прочан про втрати паспортних документів, пограбування, попадання в інші надзвичайні події на території місць проведення офіційних заходів не надходило.