Насправді не у дорослому віці ми починаємо вчитися та допомагати по господарству. Все родом з дитинства. Кому в дитинстві не забороняли, приймали усі недоліки дитячого прибирання, допомоги та клопотання у будинку - більшість таких дітей в дорослому віці не повинні себе "ламати" та примушувати щось робити.

Що ж робити, аби не нашкодити власній дитині та привчити її вправлятися без вас - читаймо далі.


Не робіть роботу замість них

Розлита на підлозі вода ще не привід бігти та витирати її. Краще нагадати дитині, де знаходяться ганчірки або ж паперові рушники. Аби ваше чадо навчилося самостійно приймати рішення варто ставити навідні питання аби дитина сама знаходила відповідь та вирішувала.



pic


Схвалюйте самостійну гру

Залиште дитину у її розпорядженні, при цьому просто спостерігайте. Не вказуйте, що і як, не прописуйте за неї сценарії гри та її роль. А якщо дитині сумно - запропонуйте список із п'яти ігор. Нехай самостійно обирає собі "до душі".


Помилки - це нормально

Дозволяйте дитині помилятися!!! Ви з "висоти" свого досвіду знаєте, що дитина помилиться і неправильно збере башту. Вам кортить самому скласти, відібрати головну роль у дитину і таки зробити все правильно. Для чого? Ви маєте бажання виховати "немічного" та постійно невпевненого нащадка? Чи навпаки - самостійну, впевнену та цілеспрямовану людину? Тільки самостійно заплутавшись та віднайшовши вихід дитина навчається пристосовуватися до життя. Долучайтеся, тільки коли вас попросять або ж знадобиться допомога.



pic


Ініціатива повинна бути відзначена

Радійте всім досягненням: самостійному подоланню турніка, помитому посуду, пришитому гудзику - усьому новому, що досягла ваша дитина. Не вказуйте на недороблене - пил у кутку, смітинка на килимі і т.д. Дитина, котра відчула свою важливість та потрібність, знову і знову захоче відчути це.


Не контролюйте кожен крок

У дитячих "розбірках" ви присутні, як спостерігач - дайте дітям самостійно розібратися між собою. Відчуйте момент, коли потрібно втрутитися і допомогти обом сторонам. В іншому випадку дитина буде маніпулювати вашою "владою" і постійно використовувати ваш авторитет у своїх "розбірках". Якщо дитина навчиться самостійно вирішувати конфлікти, то в дорослому віці їй буде набагато легше знаходити вихід із будь-якої ситуації.


Сприймайте дітей серйозно

Уважно їх слухайте, аби у майбутньому вони при потребі не боялися приходити за порадою та допомогою. Діти довіряють тим, хто їх слухає поважає та розмовляє на рівних із ними, не насміхаючись та не висміюючи їх.


Створіть в домі умови, в котрих буде зручно дитині

Шафки, з котрих зручно діставати одяг; зубна щітка та мило на рівні "витягнутої руки". Бажано так організувати побутові умови, аби дитина вправлялася із елементарними задачами.



pic


Пояснюйте хід дорослих справ

Корисним справам можна навчатися щодня: як викладати продукти на касі супермаркету, оплачувати проїзд у громадському транспорті, як і куди викидати сміття. Розповідайте про домашні справи: звідки беруться страви, хто їх готує, хто миє посуд і т.д.


Розподіляйте домашні обов'язки

Кожна сім'я самостійно вирішує хто застеляє постіль, хто підмітає або ж хто миє посуд. У дитини має бути своя зона відповідальності, свої обов'язки, ті, у котрі батьки не повинні втручатися.


На шляху незалежності дитини не повинна стояти батьківська зайнятість

Простіше самому одягнути дитину, аніж чекати поки вона зробить це сама за півгодини, застелити постіль акуратніше, аніж дитина та й швидше. Але тут ваша допомога може зіграти негативну роль: дитині не дозволяють зрозуміти процес, долучитися до нього. Діти повинні знати - є чимало речей, котрі вони можуть виконувати якісно, відповідально і на "відмінно".