Демографічний провал. Все менше малюків з'являється на світ в Україні. В цьому році експерти прогнозують найбільший спад з початку двотисячних. Серед причин називають війну на Донбасі і безгрошів'я.

Йому кілька днів від народження. Малюк здоровий. Мама – невимовно рада. Адже живе в Красногорівці. Де щодня стріляють.

"Найголовніше – не панікувати. Тому що це сильно відбивається на дитині. Без паніки – йти подалі від вікон, десь у середину, в будинок. Перечекати", – говорить Катерина, молода мама.

Але не у всіх породіль з "передової" вагітність протікає нормально.

"Надходить значна кількість жінок із загрозою передчасних пологів. Ну, це, перш за все, звичайно, можливо, і на першому місці – стресова ситуація. Напруженість, страх за себе, за дитину", – сказав Іван Кобець, заступник керівника Покровського перинатального центру.

Жінок, які зважилися народжувати неподалік від фронту, мало. Наприклад, у Мар'їнському районі на світ з'являється півтори сотні дітей на рік. А до війни було вдвічі більше. Молодь поїхала, а ті, хто залишився, вагітності бояться.

Війна "псує" рівень народжуваності не тільки на Донбасі. У 2016 році в Україні встановлять антирекорд століття.

"Молода сім'я боїться, що батько піде на війну. Все може трапитися. Це інші чинники", – сказала Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України.

Поповнення в родині українці бояться і через нестачу грошей.

Мир на Донбасі і поліпшення економічної ситуації вирішить демографічну проблему. Але лише частково. А щоб повністю вирівняти смертність і народжуваність – потрібно, щоб кожна сім'я заводила як мінімум двох дітей. Але на це у нації немає часу.

В Європі теж демографічна криза, заспокоюють соціологи. Але там антирекорду століття – не буде.

Джерело: Сегодня.ua.