Якщо вам дісталася «вічна» бабусина сковорідка або казанок, вважайте, що вам пощастило! Такий посуд має просто унікальні властивості, і готувати в ній одне задоволення, а страви набувають неповторного смаку справжньої домашньої їжі.

Єдине: найчастіше такий посуд вже покритий «вічним» шаром пригорілого масла і вигляд має досить неестетичний. Чи можна повернути колишнє сяйво і не подряпати чавунну поверхню при цьому?

Отже, рецепт наступний: взяти шматок звичайного господарського мила, «72%», і баночку клею ПВА (100 г).



як відчистити чавунний посуд

Поставити на вогонь велику ємність - наприклад, таз або відро, - в яку поміститься ваша посудина, яку потрібно відмити. Натерти мило на крупній тертці, і коли вода закипить, всипати мильну стружку в неї і зменшити вогонь. Додати туди ж ПВА. Старанно перемішати.

Коли все як слід розчиниться, опустити в розчин сковороду або казанок і повільно кип'ятити протягом 2 годин. Періодично підливайте воду яка википає і обов'язково включіть витяжку!

Потім акуратно прополосніть проварену посудину під струменем холодної води - і пройдіться по ній жорсткою мочалкою для посуду. Сковорідка засяє як нова!