Підземні ходи двох рівнів знайшли археологи поблизу фонтана в центральному парку Рівного. Дослідники припускають, що тунель міг мати й містичну історію та допоможе розкрити деякі історичні таємниці міста. Адже за різними даними, під Рівним знаходяться десятки кілометрів глибоко розташованих підземних ходів. Доступ до них нині закритий через руйнування входів до глибоких колодязів. І, можливо, не даремно, події “Дітей підземелля” Володимира Короленка, розгорнулися саме у нашій місцевості. Нині ж у Рівному планують продовжити георадарні дослідження невідомого тунелю і в перспективі зробити його екскурсійним об'єктом.

У центральному парку - підземні ходи до семи метрів

Ще у 2005 році дослідників зацікавило місце біля фонтану що у парку ім. Тараса Шевченка, адже там постійно тріскав асфальт і ставалися провали.

Як розповів краєзнавець-пошуківець Валентин Дем'янов, спеціалісти після розчистки отвору потрапили у невелике приміщення певної споруди, підлога якої була усіяна уламками цегли.

- Було видно, що саме на залишках цієї споруди, її підвалів, стоїть і сам фонтан. Втім, тоді це сталося напередодні травневих свят і задля безпеки відвідувачів отвір тимчасово закрили. Нині ж там залізобетонна латка, а спеціалісти вирішили повернутись до досліджень знайдених підземель трохи пізніше. Адже давно ходили чутки, що саме з цього місця парку, у 60-80 роках 20 століття, хтось уже потрапляв у загадкові підземні ходи міста, які, зі слів оповідачів, вели на сотні метрів до вулиці Драгоманова і далі. Тобто йшлося про те, що знайдені підвали якимись чином були пов’язані з системою підземних ходів під містом, - додає дослідник.

У свою чергу, за словами начальника управління культури Рівне нського міськвиконкому Тараса Максименка, наразі були проведені георадарні дослідження тунелю за кошти меценатів.

- Під час них вдалося виявити ходи двох рівнів — трьох і семи метрів глибиною. Вже зараз можна говорити про те, що тунель стане екскурсійним об'єктом. Щоправда, для цього потрібно провести більш ґрунтовні дослідження, які плануються до кінця року, та розчистити вхід у тунель. А це потребує залучення спеціального обладнання. Самі ж екскурсії передбачається, що розпочнуться вже з травня наступного року, - каже Тарас Максименко.

Тунель розкриє містичну таємницю Рівного?

pic

Дослідники ж припускають, що тунель може розкрити чимало історичних таємниць міста та останніх його володарів — князів Любомирських, і навіть бути пов'язаним із містичними подіями.

Як зазначив Валентин Дем'янов, літня резиденція Любомирських, як і їх палац на вулиці Замковій, свого часу були умисно зруйновані. Кажуть, у такий спосіб хотіли приховати якусь важливу таємницю міста.

- Так, дослідники ще у 2005 році були впевнені, що такою таємницею є система підземних ходів під містом, яка залишилась нам у спадок із часів Суренжа, Дулібії та Росі. І напевне не просто так, у часи другої світової війни, столицею Рейхкомісаріату Україна німецька окупаційна влада обрала саме Рівне . Адже подібні рішення у гітлерівській Німеччині приймались на найвищому державному рівні, у колах керівництва Рейху та верхівки СС. Адже їх очільники завжди переймались містикою і прискіпливо визначали місця для подібних закладів. Тому найімовірніше, що тут у Рівному, поряд зі ставкою рейхкомісара розміщувалась і інституція СС Аненербе - містичного інституту історії германської нації, який займався дослідженням древніх цивілізацій, та був націлений на пошуки підземних сховищ та давніх цивілізаційних арійських артефактів. Ймовірно, що така установа розташовувалась саме у палаці Любомирського, на вулиці Замковій. А також вона ж займала інші будівлі княжого сімейства, наприклад, той же «палацик» у парку. Адже Любомирські, починаючи з 17 століття, завзято займались містикою, та, очевидно, мали доступ до підземної системи давнього Рівного. Відійшовши від давнього православного світогляду, князі вирішили використати підземний спадок волхвів та рахманів на свою користь. Тому і будували свої палаци та палацики на давніх рахманських та волхвівських святих місцях, які здавна були об’єднані між собою системою підземних комунікацій. Так, доказом зв’язку будівель Любомирських із підземною рахмано-волхвівською системою є те, що варварське руйнування силами НКВД спадку Любомирських у повоєнні часи. У бідному та голодному 1953 році, в невеликому місті, де не вистачало споруд під лікарні та школи, потужними вибухами почались роботи по ліквідації палацу на Замковій. Якщо ж уявити собі, що палац, як і палацик у парку, мали виходи у підземну систему міста, це не дивно і робилося цілеспрямовано для руйнації найдревнішої слов’янської та української історії, з якою боролись усі вороги України, як зовнішні так і внутрішні, - припускає Валентин Дем'янов.

А поки дослідники не втрачають надії розгадати велику таємницю Рівного.