Готівку, статки, подарунки, нерухомість, в тому числі орендовану і недобудовану, і навіть позичений транспорт доведеться вже з цього понеділка задекларувати чиновникам. Щоправда поки - лише вищим керівникам держави, області та міста.

Сьогодні, 11 серпня, фахівці нацагенства запобігання корупції навчали керівництво облдержадміністрації, обласної ради, а також голів районних адміністрацій та рад заповнювати нові, електронні декларації. Адже вже з цього понеділка за неточності, або неправдиву інформацію передбачена не лише дисциплінарна і адміністративна відповідальність, а й позбавлення волі до 2-х років.

Голова Сарненської райради - Руслан Серпенінов - поміж майже сотні чиновників, які зобов'язані в першу чергу, вже з понеділка задекларувати свої статки онлайн.

Аби здати електронну декларацію, чиновникам потрібно мати або електронний цифровий підпис, або платіжну картку. Саме так перевірятиметься достовірність особи. А статки, вказані в деклараціях, будуть доступні в режимі онлайн.

За недостовірні відомості чиновникам світить не лише догана, а й штраф на кругленькі від 17-ти до 51-ї тисячі гривень або й два роки за гратами. Перевіряти правдивість є кому, заспокоюють в нацагенстві з запобігання корупції.

В першу хвилю декларування окрім Президента, прем'єра, депутатів Верховної ради і голів обласних та районних рад і адміністрацій потрапили ще й міські голови. А от правоохоронці і держслужбовці нижчих категорій мають час - до кінця цього року. Хоча саме силовиків, принаймні на корупційно-ризикованому бурштиновому Поліссі потрібно контролювати в першу чергу - впевнений Руслан Серпенінов.