Громадський бюджет планують прийняти у Рівному. Кошти громадського бюджету становитимуть 5% від бюджету розвитку міста та спрямовуватимуться на реалізацію кращих проектів розвитку Рівного, які надійдуть від мешканців. Наразі проект рішення «Про затвердження Положення про громадський бюджет у місті Рівному та міської цільової програми «Громадський бюджет у місті Рівному у місті Рівному на 2016-2020 роки»» проходить обговорення під час засідань постійних комісій міськради.

Так, проектом рішення передбачається, затвердити положення про громадський бюджет у Рівному та власне міську цільову програму «Громадський бюджет у місті Рівному у місті Рівному на 2016-2020 роки».

Створювали проект громадського бюджету Рівного спільно активісти, спеціалісти та депутати міськради.

Як розповів депутат Рівне нської міськради Святослав Стельмащук, громадський бюджет дає можливість мешканцям брати участь у розпорядженні коштів і готувати проекти, які фінансуватимуться із бюджету розвитку міста.

- Усі охочі рівняни можуть обєднатися в ініціативну групу та запропонувати свій проект, який буде поданий на конкурс. Відповідно до проекту рішення, підтримати ініціативу, подану членом територіальної громади, має не менше 15 членів територіальної громади, крім автора. У запропонованому проекті має відображатися план дій, комплекс робіт, задум, ідея, викладені у вигляді описання з відповідним обґрунтуванням, розрахунками витрат, кресленнями , фотографіями, що розкривають сутність задуму та можливість його практичної реалізації за рахунок громадського бюджету протягом наступного бюджетного року з врахуванням пріоритетних напрямків, визначених програмами, які затверджені сесією ради та оформлена за відповідною формою. За громадським бюджетом фінансуватимуться кращі проекти, які виграють конкурс, - каже депутат.

Після обговорення члени комісії з питань міського господарства підтримали цей проект рішення. Відтак, тепер він виноситиметься на розгляд сесії міськради, яке відбудеться 18 серпня.

Нагадаємо, наразі громадський бюджет діє у Житомирі, Івано-Франківську та Львові. Рівняни ж зможуть подати свої проекти на фінансування за ним вже в наступному році.