Сучасні міста практично повністю побудовані з бетону. Будинки, офіси, мости, шляхопроводи і тротуари - все це бетонне. Але мало хто замислюється, що виробництво бетону вивільняє в атмосферу величезну кількість діоксиду вуглецю, що сприяє парниковому ефекту і тягне за собою зміну клімату. Саме з цієї причини вчені знаходяться в постійному пошуку матеріалів з більш щадним впливом на навколишнє середовище. У нашому огляді 11 екологічно чистих будівельних матеріалів, які представляють сьогодні реальну альтернативу бетону.

1. Солома

Солома здавна використовується для будівництва будинків, вона забезпечує хорошу теплоізоляцію і в холод і в спеку. Необхідний міцний каркас, на якому будуть кріпитися тюки і захист від вологи. До того ж, солома - легкий та швидкий поновлюваний ресурс.

pic

2. Grasscrete (трав'яний бетон)

Ці плити схожі на решітку з бетону, але зроблені вони так, щоб зменшити кількість власне бетону в готовому виробі. Покриття поєднує в собі протилежні, здавалося б, властивості: з одного боку, ми отримуємо тверду рівну площадку, з іншого - трава, проростаючи крізь отвори, створює відчуття зеленої галявини, по якій приємно ходити. Таке покриття покращує дренажні властивості - дощова вода легко йде через отвори і майданчик залишається сухим.

pic

3.Утрамбована земля

Що може бути природніше, ніж грунт під нашими ногами? Справді, перший будівельний матеріал, що нагадує бетон - це грунт, утрамбований за допомогою дерев'яних форм. Ця технологія використовувалася людською цивілізацією протягом багатьох тисячоліть. Завдяки розвитку сучасної техніки, будівництво будинків з землі може бути і швидше і безпечніше - механічна трамбування вимагає менше праці, а арматура зі сталі і бамбука зробить каркаси будівель міцніше.

pic

4. Бамбук

Використання бамбука зараз в тренді, але в деяких місцевостях цей матеріал був основним протягом тисячоліть. Такі властивості, як легка вага, міцність і швидке поновлювання роблять бамбук перспективним будівельним матеріалом для сучасних будівель. Він являє собою гарну альтернативу бетону і іншим імпортованим матеріалам у важкодоступних регіонах після стихійних лих. Бамбук використовується і для виготовлення каркасів і стін будівель і як декоративний оздоблювальний матеріал.

pic

5. Перероблений пластик

Відходи пластика стали справжнім лихом останніх десятиліть. Але що якщо замість видобутку і обробки звичних наповнювачів бетону взяти і використовувати для цього подрібнений пластик? Вийде матеріал, подібний костробетону з поліпшеними теплоізоляційними властивостями, легкий і дешевий. До того ж, вирішується проблема утилізації відходів пластмас, скорочуються викиди парникових газів і зменшуються площі звалищ, які здебільшого зайняті саме відходами пластику.

pic 6. Деревина

Стара добра деревина досі зберігає багато переваг у порівнянні з промисловими будівельними матеріалами, такими як бетон або сталь. Мало того, що дерево поглинає вуглекислий газ (СО2), коли зростає, воно ще й вимагає набагато менше енергоємних методів обробки в будівельному виробництві. Правильно керовані ліси добре відновлюються і забезпечують біологічне різноманіття середовища.

pic

7. Міцелій

Міцелій - будівельний матеріал, який складається з грибниці і плодових тіл грибів. Міцелій можна вирощувати на основі композиту з природних матеріалів, таких як подрібнена солома. Спеціальні шаблони надають форму матеріалу прямо в процесі росту. Потім отримані вироби висушуються і виходять дуже легкі і міцні цеглинки або інші вироби.

pic

8. Ferrock (залізний камінь)

Ferrock - новий матеріал, що отримується з сталевого пилу, відходів сталевої промисловості. Він міцніший бетону. При виготовленні цього матеріалу, в процесі сушіння і загартування, вуглекислий газ поглинається, так що зменшується парниковий ефект.

pic

9. Золобетон

Для виготовлення золобетона замість цементу використовують золу від спалювання вугілля в паливних установках. 97 відсотків традиційних компонентів бетону замінюються переробленими матеріалами.

pic

10. Деревобетон

Деревобетон являє собою цікавий будівельний матеріал, виготовлений з деревної тирси і бетону, змішаних один з одним. Він легше звичайного бетону, і, так само як костробетон і «пластиковий» бетон, краще утримує тепло. Це дозволяє витрачати менше енергії спочатку на перевезення, а потім - на обігрів приміщень, побудованих з деревобетона.

pic