Зрівняти відсоткову ставку співфінансування для усіх будинків — і тих, які створили ОСББ, і тих, що з певних причин цього ще не зробили, пропонують у Рівному. Це питання виникло сьогодні під час обговорення «Програма підтримки населення у проведенні капітального ремонту житлового фонду Рівного на 2016 -2019 роки» на засіданні сесії міськради.

Нею передбачається, у яких не створено ОСББ на умовах співфінансування із бюджету проводити ремонт та роботи з благоустрою. Щоправда, таким мешканцям таких багатоповерхівок варто зібрати 60% коштів, потрібних для проведення ремонтних робіт, а 40% - виділять із міського бюджету. У той час, як за «Муніципальною програмою сталого розвитку міста Рівного» для ОСББ виділяють із бюджету не менше 70% вартості робіт, а до 30% - оплачують мешканці.

Натомість депутат міськради Святослав Євтушенко вважає, що варто зрівняни відсоткову ставку, як для будинків, у яких ще не створено обєднання співласників і для ОСББ.

- Є різні будинки і в деяких мешканці ще не створили ОСББ з певних причин. Тому варто зважати й на те, що не всі рівняни зможуть зібрати 60% вартості робіт, щоб взяти участь у цій програмі співфінансування, а допомогати потрібно всім однаково. Це принаймі буде справедливо, - каже депутат.

Підтримав таку позицію і депутат Олександр Довжаниця, мовляв, справді є мешканці, які не зможуть із сімейного бюджету виділити суму, щоб хоч щось зробити в будинку на таких умовах співфінансування.

- А що робити мешканцям старих будинків, де не створюють ОСББ?, - зазначив міський обранець.

На це міський голова Рівного Володимир Хомко порадив, щоб створювали ОСББ і були “людьми першого сорту” та брали участь у програмі співфінансування для об'єднання співласників, де з бюджету виділяється більша частка фінансування.

У результаті депутати прийняли програму співфінансування для мешканців багатоповерхівок на тих умовах, що пропонувалося з початку. Тобто, мешканцям потрібно зібрати 60% вартості робіт і 40% - виділять із бюджету.