Сто років тому нікому не спало б на думку це робити: кухня вважалася місцем для прислуги. Наводимо доводи за і проти об'єднання.

Коли має сенс об'єднувати кухню з вітальнею?

1. Ви любите влаштовувати вечірки. Ви молоді, дітей не плануєте, друзі обожнюють ваші домашні вечірки. Особливо вдалі тривають до ранку, на радість сусідам, і людей шість залишаються з вами до обіду наступного дня.

pic

2. Ви любите готувати на очах у гостей. З усіх поїздок ви привозите нові рецепти, щоб приготувати вдома ще одне нове блюдо і вразити гостей, які завжди йдуть до вас в гості як в мішленовський ресторан.

pic

3. Ви багатодітна мати. А може бути, і батько - чоловіки все частіше залишаються вдома з дітьми і прекрасно справляються з обов'язками домашнього господаря. Так чи інакше, діти повинні бути завжди під наглядом, що б ви не робили. Ви готуєте обід - і вони поруч, прив'язують кішці на шию фартух. Чи може бути картина прекрасніше?

pic

4. Ви снідаєте, обідаєте і вечеряєте не вдома. Ви живете на льоту, ваш графік розписаний на півроку вперед, кожен день ви встигаєте на десяток зустрічей, увечері відправляєтеся в спортзал, щоб підтримувати необхідну для такого життя форму, і додому приїжджаєте тільки ночувати. Навіщо вам взагалі кухня? Тільки щоб кавоварку поставити.

pic

Коли не можна об'єднувати кухню з вітальнею?

1. Якщо на кухні газова плита. У цьому житлі вам не вдасться офіційно затвердити перепланування, можливо, в наступному щось зміниться, але не факт. Якщо вам конче потрібно це об'єднання, має сенс замінити газову плиту на електричну. Але на газовій їжа виходить смачніше.

pic

2. Якщо між кухнею і вітальнею - несуча стіна. Капітальну стіну зносити не варто, навіть якщо хтось запевняє вас, що це можливо і навіть дуже легко. Особливо якщо ви живете на одному з нижніх поверхів. По фасаду може піти тріщина - і ви, тільки ви будете знати, що стало причиною. Чи варто так ризикувати? Маленька кухня може виглядати зовсім непогано.

pic

3. Вітальня одночасно служить кабінетом. Чесно кажучи, це не дуже серйозна перешкода. Дюма писав на краєчку обіднього столу, а Флобер їв на краю робочого, і все у них виходило. Але якщо ви не француз, таке тісне сусідство з кухнею вам може не сподобатися.

pic

4. Якщо хтось із домашніх не виносить запахів кухні. Для вегетаріанця запах шашлику - просто смерть. Крім того, є люди, які не виносять запаху їжі не з ідеологічних міркувань, а просто так. Не подобається їм, коли в будинку пахне смаженим. І це можна зрозуміти.

pic