З наближенням холодного сезону, ми все частіше замислюємося про заміну радіаторів центрального опалення. На що звернути увагу при покупці, щоб уникнути в майбутньому неприємностей - розповідаємо.

Чому радіатори виходять з ладу?

1. Корозія труб і радіаторів - поширена причина поломок. Виникає вона через хімічно активні домішки, що знаходяться у воді. Накип накопичуються на внутрішніх поверхнях батарей - в результаті вони набагато гірше проводять тепло і опалюють приміщення.

2. Величезний стрибок тиску в системі опалення, так званий гідроудар, може викликати протікання труб і батарей.

3. Погана якість води і дрібне сміття зменшують міцність стінок радіатора.

pic

За якими параметрами вибирати радіатор?

1. Тиск в радіаторі повинен перевищувати тиск (як робочий, так і випробувальний) в опалювальній системі. В ідеальних умовах експлуатації тиск в трубах опалення досягає близько 8-10 атмосфер. Багатоповерхові будівлі сучасного типу опалюються під тиском до 12-15 атмосфер.

2. Внутрішньо антикорозійне покриття стінок радіатора повинно витримувати вплив хімічних елементів у воді. А товщина має бути такою, щоб частинки піску і дрібні камінчики НЕ протерли, діючи подібно наждачному паперові - не менше 1,11 мм.

3. Тепловіддача батареї впливає на ефективність нагріву повітря в приміщенні і залежить від матеріалу, з якого вона зроблена. Майте на увазі, що у металу тепловіддача нижче, ніж у алюмінію, а мідь за цим показником краще чавуну.

4. Розміри радіатора повинні відповідати місцю, призначеному для монтажу. Оптимальна відстань між вікном і радіатором - від 10 см, підлогою і радіатором - від 6 см.

pic

Який матеріал краще?

1. Чавунні батареї - самі стійкі до корозії і довговічні. Такі досі стоять в старих квартирах і, треба сказати, непогано справляються зі своїм завданням. Чавунні «гармошки» також мають високу тепловіддачу - що дуже до речі для експлуатації в регіонах з холодними зимами. Перешкодою до покупки може стати тільки старомодний дизайн і велика вага.

2. Алюмінієві радіатори з різною кількістю секцій - оптимальне рішення для обігріву квартири. Висока тепловіддача і можливість регулювати температуру за допомогою термоголовки - безперечні плюси. Також ці батареї стійкі до зовнішньої корозії, завдяки спеціальному порошковому покриттю - їх не доведеться перефарбовувати. Недолік алюмінієвих радіаторів - чутливість до гідроударів: при покупці звертайте увагу на робочий тиск.

3. Сталеві радіатори відрізняються різноманітним дизайном: можуть мати вигляд трубчастої конструкції, цільної прямокутної або складальної панелі з окремих секцій. Такі батареї досить чутливі до гідроударів, тому найбільше підходять для установки в заміських будинках. На жаль, сталь найбільш схильна до корозії: вважається, що протягом року батарея зі сталі втрачає близько 0,1 мм своєї товщини.

4. Конструкція біметалевих радіаторів враховує недоліки опалювальної системи в багатоквартирних будинках. Внутрішні сталеві труби зварені таким чином, що вода не руйнує структуру металу. До того ж вони стійкі до перепадів тиску. А алюмінієві ребра забезпечують високу тепловіддачу.

pic