Не всі мають присадибні ділянки, задля вирощення овочів та фруктів. Однак відмовити собі у сезонних продуктах важко. Відтак, багатьом доводиться купувати овочі та фрукти у супермаркетах та оптових ринках. Як придбати не лише смачні, а й корисні продукти харчування і не вживати «зайву» хімію? Перший місцевий підготував декілька рецептів.

КАРТОПЛЯ У картоплі хімія збирається під шкіркою і в серцевині бульби, тому після того як картопля закипіла цю воду необхідно злити.

КАБАЧКИ, ОГІРКИ, БАКЛАЖАНИ Огірки за кольором повинні бути ніжно - трав'яного кольору. Якщо вони темно зелені це значить, що їх перегодували нітратами. Перші кабачки і баклажани потрібно очищати від шкірки. Зрізайте плодоніжку - це саме отруйне місце.

КАПУСТА У верхньому капустяному листі і качані міститься найбільша частка нітратів, тож їх не варто вживати у їжу, а краще викинути.

ЗЕЛЕНЬ, САЛАТ, ПЕТРУШКА, КРІП Найбільше хімії накопичується в прожилках та черешках. Зелень завжди стрімкіше вбирає нітрати і перед тим як додавати її в страви, нехай вона годину полежить у воді.

ПОМІДОРИ При виборі помідорів, майте на увазі, у товстій шкірці найбільше хімії. Не купуйте помідори оранжево - червоні. Якщо у середині помідори з білою м'якоттю і товстими прожилками – у них багато хімії . А якщо вам все - таки попалися неякісні томати, потримайте їх в прохолодній воді близько 1 години.

БУРЯК, МОРКВА, РЕДИС Величезна кількість нітратів міститься в верхівках і кінчиках корнеплодів, обрізайте їх перед вживанням . Не купуйте буряк з закрученими хвостиками. У моркви обрізайте 1 см хвостика , позеленілі частини потрібно обрізати повністю, в них міститься велика кількість хімікатів. Звести до мінімуму кількість спожитої хімії можливо, для цього вибирайте переважно овочі і фрукти, які вирощують в нашій країні. Вони набагато "чистіше" імпортних. У нас не в таких кількостях використовують мінеральні добрива, з тієї простої причини що у наших виробників немає грошей, щоб закуповувати добрива в таких кількостях, як, наприклад, закуповують мінеральні добрива в Америці, Голландії, Нідерландах, Туреччині. Найбільш забруднені овочі та фрукти надходять до нас з Голландії, Туреччини, Ізраїлю, Єгипту. В них бідна земля і вона просто не може дати багатий урожай без істотної кількості добрив.

ВИНОГРАД Щоб виноград зберігався довго його обробляють фунгіцидами. Щоб позбутися цієї речовини, виноград необхідно ретельно помити, бажано в воді із содою.

ГРУШІ І ЯБЛУКА Купуючи фрукти, візьміть їх у руки, якщо відчуєте що плоди слизькі, липкі вони оброблені спеціальною речовиною. Для того щоб вони не псувалися і довго зберігалися. В Євросоюзі, США, ця речовина - дифеніл - заборонена через сильні канцерогенні і алергенні властивості. Оброблені фрукти потрібно очистити від шкірки .

КАВУНИ Не варто купувати кавуни, розрізані навпіл і загорнуті в плівку - це хороша основа для розмноження бактерій і мікробів. Якщо кавун має товсті і жовтуватого відтінку прожилки, його удобрювали. Для перевірки якості баштанного існує невеликий тест : покладіть м'якоть на одну хвилину в стакан з водою. Якщо вода змінила колір, це означає, що кавун підгодовували, вода лише помутніла - ягода чиста.