(*23 серпня українці відзначають День державного прапора України. Прапор - це один із головних символів нашої держави. А що ж означають жовтий та синій кольори на ньому?*)

У Київській Державі сполучення цих двох кольорів використовували ще до прийняття християнства.

А що ж означають ці кольори? Спробуємо розібратися.

Синій здавна символізує чисте, мирне небо, а жовтий — символ праці і достатку — це колір хлібного лану. Проте є і інші означення. Жовтий і синій кольори є поєднанням головних символів життя — золотого сонця у синьому космосі.

А ще жовтий і синій — це вогонь і вода, чоловіче та жіноче начала.

Таке поєднання кольорів використовували і козаки. З ХVІІІ ст. прапори Війська Запорозького все частіше виготовлялися на блакитному полотнищі, де жовтою фарбою малювалися зорі, хрест, зброя чи постаті святих.

Дедалі більше ці дві фарби зустрічаються в побуті, в одязі козаків, використовує їх навіть церква.

Терниста і складна історія формування українського прапору. Тривалі війни, втрата автономії та входження до складу великих імперій змушували на деякий час відкласти думки про державний прапор, а в новітні часи безглузді суперечки прихильників розпаду української державності про неправильне розміщення кольорів на прапорі і досі викликає напруження в соціумі.

Першим документом, який визначив розташування кольорів на українському прапорі був законодавчий акт від 27 січня 1918 року.

Офіційно синьо-жовте полотнище стало прапором України 18 вересня 1991 року, за рішенням Президії Верховної Ради України.

У 2004-му році, українці після складного шляху визнання незалежності своєї країни, почнуть святкувати День державного прапора України на загальнодержавному рівні.

Джерело