Напевне, кожен з нас бачив оголошення зі словами ‘’ Літературний конкурс ’’. Та й очевидно, що кожен розуміє, що він собою являє.

Література завжди займала вагому частину життя людства, а особливо українців, адже наша мова є справді солов’їною та милозвучною. Потрібно лише згадати  українських поетів та письменників, які прославилися, пишучи вірші на нашій мові! Їхні творіння подобалися не лише українському народу, але й тим, хто живе за кордоном.

Приблизно півроку тому, я була на літературному конкурсі зі своїм віршем. Звісно було хвилювання, адже завжди страшно, хоча й на подібному конкурсі була не один раз. Доволі багато учасників, конкуренція. У всіх свої вірші, всі рівні. Я не зайняла ніяке призове місце, та і я не сильно засмутилася. Проте, коли голова журі  сказав причини того, чому я не посіла призове місце, то мене вони надто тим здивували.

З однією причиною я була згодна на сто відсотків, а з другою - навпаки. Не знаю, чи ви будете згодні зі мною, але я вважаю, що моя думка є справедливою.

Отож,голова журі сказав, що я вірш розказала на одному диханні і це не дуже сильно сподобалося йому. Гадаю, що це все через хвилювання, адже сама розуміла, що могла б і краще. Справді, тут все чітко і ясно.

Друга причина полягла у тому, що я не була одягнена в український одяг, а саме, вишиванку. Приблизно його слова були такими : "Ну, а ще зовнішній вигляд. Потрібно було одягнути вишиванку". А це вже справді не сподобалося мені, адже я вважаю, що на літературному конкурсі це не є дуже важливим.

Невже, справді, зовнішній вигляд відіграє таку вагому роль? Невже літературний конкурс оцінюють саме по ньому?

По-перше, я категорично заперечую те, що  зовнішність є чимось важливим. Всі люди в один голос говорять: "Зовнішність немає значення", "Не оцінюйте людину по обгортці". Та, чомусь, навіть на літературному конкурсі одним із критеріїв є саме зовнішність учасника. Невже зовнішність потрібно оцінювати на літературному конкурсі?

По-друге, не кожен може мати ту саму українську сорочку, адже в країні криза, і думаю проста українська сім’я краще купить продукти харчування, ніж витратить кошти на ту саму українську сорочку, хоча б і якими патріотами вони не були.

Я не заперечую того, що українська сорочка має бути в кожного українця, який любить свою націю, але і потрібно розуміти, що не кожен українець має можливість її мати.

Після конкурсу, коли я йшла додому, я надто сильно пошкодувала про те, що не сказала голові журі тоді на нагородженні свою думку. Що не сказала все в обличчя і не почула того, як би він пояснив свої слова.

Чому ж зовнішність грає таку важливу роль?  Читці приходять на конкурс не заради того, аби оцінили те, як вони одягнені, а заради того, аби оцінили їхні вірші, талант. Навіть це свідчить про те, що люди оцінюють людей по зовнішності. Але, найгірше, що оцінюють на такому конкурсі.

Як на мене, то це не дуже правильно. Всі рівні. Немає різниці,як ти одягнений, немає різниці, чи ти одягнув українську сорочку чи ти прийшов у звичайному одязі. Це ЛІТЕРАТУРНИЙ конкурс, і оцінювати талант по зовнішньому вигляду – безглуздо!

✍✍✍
Стаття учасниці проекту "Здобувай досвід разом із "Рівне 1" Мирослави Ягодки.

Надсилай свої статті на електронну адресу office@rivne1.tv й очікуй повідомлення від модератора з посиланням на її публікацію на сайті rivne1.tv.

Автор статті, яка набере найбільшу кількість переглядів, матиме можливість БЕЗКОШТОВНО навчатися у ПРАКТИЧНІЙ ШКОЛІ ЖУРНАЛІСТИКИ ТА ОПЕРАТОРСЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ.

Не втрать свій шанс!

Деталі проекту