У цей день, 27 серпня, (*Православна церква вшановує пророка Міхея,*) одного з 12 пророків. Народні назви - Міхеєв день, Міхей Тиховій.

Свято встановлене на честь одного з, так званих, «малих» біблійних пророків - Міхея, що жив в Юдеї в 8 столітті до нашої ери.

Міхей, вважається, автором пророчої книги, а також основоположником тенденції спрощувати суть іудаїзму.

Вважається, що Міхей першим з пророків передбачив, що Іудея буде зруйнована через гріховну поведінку її лідерів. Однак, зустрічається у нього і пророцтво, що вселяє надію, - здогадався про прихід Месії.

Цей день відомий своїми вітрами, по силі яких судили про майбутню погоду, а також спостерігали за журавлями: «Коли журавлі полетять, то в середині жовтня мороз, а ні - то зима пізніше прийде».

Стежили за вітром: «Якщо на Міхеєв день тихий вітер - до ясної теплої осені, буревій - до непогожого вересня», «Коли дмуть вітри-Тиховія - до вітряної осені, коли день з бурею - до недоброго вересня», «Тихий вітер в сад - суха осінь в ліс »,« Міхеєв день з бабиним літом бурею-вітром перегукується ».

З цього дня починаються холодні ранки.

На Міхея зазвичай вшановували мулярів - будівельників храмів, фортець, княжих і царських хором; помічників всіх, хто хоче обзавестися житлом.

На Русі мулярів шанували і навіть побоювалися, адже якщо їм не догодити, вони могли створити з господарем злий жарт - наприклад, закласти в комин гусяче перо. У цьому випадку кожен раз, коли стануть топити піч, вона буде «стогнати» і лякати домочадців.

Після Міхея завершується Успенський піст і починається осінній м'ясоїд. У цю пору святкують заздалегідь заплановані весілля. Так що Міхеєв день - остання можливість посвататися до вподобаної дівчини.