Батьківські слова, судження та оцінка дій найважливіші для дитини змалечку. Так формується її світогляд, поняття доброго і поганого, і найголовніше - власної самооцінки. Що робити батькам аби діти були впевненими у собі, щасливими та успішними - читайте далі.

Перестаньте критикувати

Зауваження повинні бути виключно конструктивними. А якщо вам кортить покритикувати, то поставте собі головне питання - що я хочу цим виразити, просто підвищити голос, змусити дитину плакати, просто "виплеснути" на неї свої негативні емоції чи таки пояснити щось? Повинні бути обґрунтована критика та обґрунтовані пояснення, а не "Я так сказала!"

Ніхто не є кращим чи гіршим

Для правильної самооцінки, малеча повинна зрозуміти - що всі особливі, і ніхто не кращий чи гірший. Не порівнюйте із іншими дітьми - ніколи не кажіть "Петрик слухняніший", "Василинка знає всі букви", "Іванко вище тебе, бо їсть краще". Дитина повинна не концентруватися на недоліках, а розвивати свої вміння.



pic

Заняття в гуртках

Домогтися успіхів, досягнути результатів - що може бути краще. Нехай дитина займається у секціях, гуртках. Дуже часто саме це допомагає обрати майбутню професію.

Підтримка та похвала від батьків

Надважливо підтримувати дитину, вірити у неї та всіляко підбадьорювати. За будь яких обставин. Проте поведінку таки варто коригувати - ми живемо у соціумі. і наші бажання та дії жодним чином не повинні шкодити іншим, посягати на їх свободу. І так само ніхто інший не має вказувати, що і як вашій дитині робити.

pic