Незалежність - це свобода... свобода дій, слова, помислів і думок... Незалежність - праця не одного дня, і навіть не одного року. І чомусь 25 років поспіль прийнято згадувати про незалежність раз в рік. Але я вірю, що кожен з нас, особливо в теперішній час, не тільки згадує, а й здобуває свою незалежність щодня.

Якби мене запитали про досягнення, події, які стали успішними для нашої країни, я б задумалася. І поки я про це думала, в голову мені прийшла інша думка - які досягнення, події стали успішними саме для нашого міста за роки незалежності. Власне саме це спонукало мене запитати те ж саме у рівнян.

"29 серпня за вікном, - подумаєте Ви. І говорити про незалежність неактуально." А я вам відповім, - "Що про нашу незалежність говорити завжди актуально."

На моє питання "Які досягнення, події на Вашу думку за роки незалежності стали для нашого міста успішними?", рівняни відповідали ось так:

Ната Заяць - рівнянка:

"З подій можу відмітити народний бренд міста та фото фестиваль на Покрову".

Світлана Герасимчук - керівник медіа групи льонокомбінату: "Гадаю, все, що відбувалося у нашій державі і з нашою державою, залишало свій відбиток і на Рівному та його жителях. Більше того: саме Рівне і рівняни чимало доклалися до творення новітньої історії нашої держави. Чого варта лише постать Василя Червонія, який народився одного дня з нашою країною. Вважаю, що найбільше наше досягнення - це наша громадянська свідомість, єднання громади навколо проблем, які нам доводилося і доводиться надалі вирішувати. Все таки, попри й надалі переважаючу частку люмпену в нашому суспільстві, активна частина зростає і кількісно, і якісно. Усі найважливіші, найзнаковіші події відбуваються саме з подачі громади. Я не маю на увазі маргінальні явища і "швондеровщину", котрі буяли, як правило, у постреволюційні періоди. Мова саме про конструктивні громадські ініціативи, котрі сприяли якісним змінам у нашому місті: від заснування Товариства шанувальників української мови ім. Т.Шевченка (нині "Просвіта") ще у 1989 р., як передвісника Незалежності до велоруху і боротьби з незаконним будівництвом нині."

Дежа Брют - фотограф: "Я радію від соціальної активності нашої молоді. За роки Незалежності виникло і розвивається багато творчих ініціатив - всі навіть не згадаю. Інфохаб, наприклад, або Громадська мистецька формація Метр. Події? Пам'ятаєте, як поборолися за бренд міста? Це для мене - знакова подія. Рівне . Літо. Музика - чудовий і успішний проект. Проект Слави Фролової "Артпікник" - рівняни підтримали і втілили, це здорово, я вважаю. Волонтерські проекти на допомогу АТО, а також для допомоги онкохворим дітям - Скарбничка надії, - свідчать про доброту, щедрість і гуманізм рівнян. Арт Джаз Кооперейшн - мій улюблений музичний проект. Фотовернісаж на Покрову, кінофестиваль Місто мрії... важко перерахувати все хороше."

Володимир Торбiч - головний редактор "4 Влада": "Питаннячко:) Задумався. З останнього - нова патрульна поліція. Можна було б написати, що будівельний бум - за останні кілька років багато будується нового житла. Але якість більшості з цього житла залишає бажати кращого. Та й різноманітні схеми земельного дерибану не прикрашають місто. Успішним є суспільство, яке керується ідеалами свободи і рівності прав усіх людей. Якщо порівнювати Рівне з іншими містами України, особливо Сходу країни, то в нас ще все норм. Але, на жаль, є ще багато совка і замало Європи. А головний актив міста - це громадсько активні і небайдужі люди, які не лише хочуть, а й роблять все, щоб місто було кращим - безпечнішим, відповідальнішим, з прозорішою і чеснішою владою."

Сергій Возняк - рівнянин: "Водопровід в Рівне з Горбакова. Я ще пам'ятаю подачу води по годинам, навіть холодної, як набирали воду у ванну. Того реальне цілодобове постачання води - це було досягнення. Взагалі важко проаналізувати, що позитивного... Але в цілому місто розвивалось, не застій. Відкривалися нові заклади, підприємства, які ставали відомі на Україну: як приклад Камазтранссервіс, Агропоперобка з котлами, потім ІТ компанії відкривалися. Ну для мене ще з позитивного - це реконструкція Злати Плази, яка призвела до появи в Рівному реального "центру" відпочинку - від Злати до Музею і Лебединки. Якщо ще пару років назад по суті це було глухомань, то зараз там кожні вихідні серйозна двіжуха. І воно, здається, і далі набирає оберти. Варто зазначити, що величезна кількість фестів, по суті, мігрувала з "Бродвею" на Лебединку."

Павло Алексєвич - рівнянин: "Нічого такого чого б не було в інших міст. Хіба що, відносно інших міст ми мабуть зберегли більше парків, скверів, зелених насаджень."

Оксана Юрченко - прес-секретар поліції: "Якщо в контексті саме нашого міста, то на думку спадає "Верес"! Відродження футбольного клубу, вважаю, досягненням великої кількості небайдужих рівнян. Рівне може похвалитись зоопарком, який з кожним роком стає усе привабливішим для гостей та жителів міста. Наше місто затишне і зелене і нам вдалось не втратити і зберегти це протягом довгого періоду економічної та політичної нестабільності. Ну і звичайно, як не згадати Патрульну поліцію, живе втілення реформ. 25 років - середній вік патрульних, 25 років - головному копу, 25 років нашій незалежності. По-моєму, дуже символічно! Бажаю усім і місту процвітання, а Україні справжньої незалежності!"

Олена Вербець - майстриня: "Місто успішне. Футбол..тобто "Верес", прекрасний "кований"парк на лебединці...наш зоопарк,який за роки незалежності розквіт..а взагалі мені подобається наше місто! Чистота і акуратність!

Сергій Пінчук - громадський активіст: "Якщо про досягнення - так. Ну хіба ще можливість постачання гарячої води влітку, але це досягнення нівелюється кожного літа довготривалими "клановими ремонтними роботами".Про культуру - Art Jazz Cooperation! Здається вже проводиться 10 років поспіль. Це реальне досягнення. Вони просто молодці"

Льоха Казанцев - лідер гурту "Брем Стокер": "Дали гарячу воду літом. Це успєх. В цілому місто квітучим не назву. За останні роки ми повернулись до 90-х. Безробіття, заоблачні ціни і якшо б не село, давно б повимирали з голоду!"

Іван Марчук - журналіст ТРК "РТБ": "Досягненням я вважаю те, що за 25 років незалежності Рівне не втратило марку одного із найчистіших і найквітучіших міст України. І от нещодавно я зрозумів, що за всі ці роки моє місто не мало жодного паскудного мера, який зробив би гірше. А в деяких містах було. Я розрізняю, що є політика, а є господарство. У цьому нам поки що щастить. Місто, слава Богу, розбудовується і розвивається. А щодо Незалежності, то прикро за те, що і в моєму місті є люди, які не цінують своєї історії і волі людей до свободи і перемоги. По своїй роботі я таких зустрічаю доволі часто. Сподіваюсь, вони отямляться."

З усього вище сказаного можна прийти до єдиного висновку, нам не варто зупинятися на досятгнутому, завжди є куди рости.