Найкращий час коли копати картоплю – це перші дні вересня. Добре, якщо це сухі сонячні дні. Копати картоплю під дощем не рекомендується – це і неприємно, і бульби потім потрібно добре сушити, щоб не згнили під час зберігання.

ЯК КОПАТИ КАРТОПЛЮ?

Найпростіше вилами, щоб не пошкодити бульби. Вила втикайте в землю приблизно на відстані 15-20 см від основи куща і акуратно перевертайте землю. Потім з країв ямки по ворушити землю, деякі бульби бувають там. Молоді бульби картоплі розкладіть в 1 шар в одному місці, щоб вона просохла на свіжому повітрі.

Увечері обтрусіть з картоплі присохлу землю, складіть в мішки і відправте картоплю на зберігання.

Після того, як викопаєте урожай, на цю ділянку посадіть зелені озиме жито. Це робиться для оздоровлення грунту і для того, щоб не росли бур'яни.

Приблизно через тиждень, після перекопування можна садити картоплю. Врахуйте, що така процедура вносить в грунт багато азоту, тому додатково вносити в грунт мінеральні азотні добрива не потрібно.



коли копати картоплю

3 ПРАВИЛА ПЕРЕД ВИКОПУВАННЯМ КАРТОПЛІ

1. Скосити бадилля приблизно за тиждень до збирання. Не його можна залишати на полі, бо викопуючи молоді бульби картоплі із землі на них може потрапити фітофтора з бадилля.

2. Якщо частину картоплі ви залишаєте на насіння, то на них уже будуть збудники хвороби і на наступний рік город буде вражений фітофторою. Бадилля потрібно підсушити, а потім спалити.

3. Золу від спаленого бадилля можна використовувати для підживлення рослин і розкислення грунту. Збудника хвороби в ній вже немає.

Джерело