Історія піци налічує вже не одне століття. З’явилася піца на Апеннінському півострові, землі древньої Римської імперії — у сучасній Італії. Слово pizza етимологічно близько з словами piatto (тарілка) і piazza (площа). Чи не правда: плоска, як блюдо, на якому вона лежить, піца і виглядає як декоративна тарілка.

Піца — така знайома кожному італійська страва, з’явилася кілька століть тому на древній землі, колись входила до складу Римської імперії, на дивовижному Апеннінському півострові, схожому на чобіт, де зараз знаходиться сучасна Італія. Називання «pizza» родинно двом італійським словами — «piazza», перекладне як «площа», і «piatto» — так італійці називають тарілку. І дійсно, плоска кругла піца за своєю формою так сильно нагадує саму тарілку, на яку її дбайливо виклав кухар.

З приводу появи піци висунуто чимало версій, їх кількість напевно, навіть перевищує число рецептів улюбленої італійцями страви. Вважається, що ще римські легіонери куштували піцу з овочевими та м’ясними добавками, замінюючи їй шмат звичайного хліба. Піцу, як звичні молочні вироби і традиційні для італійців маслини, куштували плебеї і римські аристократи — патриції. Ні в глибокій старовині, ні в середньовіччі, ні зараз сам ритуал приготування піци не відрізняється особливою складністю — просте тісто і різні добавки, шар тертого сиру і, мабуть все, але вишуканість споживання піци не знає меж.



історія походження піци

Покуштував піцу і король обох Сицилій Фердинанд I, який в 1772 році під час поїздки в Неаполь вирішив, сховати обличчя за маскою, інкогніто відвідати місцеву піцерію Антоніо Тести. Король був вражений не тільки піцою, але й різноманітністю смачних страв, які вживаються простими італійцями, але, як він потім не старався — звичай споживання піци при королівському дворі не приживався довго — королева категорично не хотіла куштувати піцу, вбачаючи в ній лише їжу простолюдинів.

І тільки Фердинанду II, який уславився великим гурманом, вдалося через якийсь час переконати дам, представивши їм піцу як королівське блюдо. Йому, правда, довелося піти на хитрість — Фердинанд таємно викликав до себе кращих палацових кулінарів і дав вказівку оформити звичайну піцу таким чином, щоб страва виглядало по-королівськи.

Була змінена і технологія замішування тіста — якщо простолюдини в ті часи змішували тісто для піци ногами, то для королівської страви це було неприпустимим. Потрібно було винайти і інструмент для поглинання піци, не могло ж королівське подружжя і аристократія їсти піцу руками, забруднивши в томатній пасті свої зніжені пальці. Протягом півроку від моменту таємної наради до запланованого святкування тридцятиріччя королеви аристократ Дженнаро Спадаччіні повинен був винайти новий прилад, яким зручно було б споживати королівську піцу. Для збивання тесту був придуманий спеціальний бронзовий маточка, що формою нагадує статуетку, а для їжі він просто удосконалив звичайну вилку, додавши до її трьох зубців четвертий — винахід відмінно підходив і для їжі спагетті.



історія походження піци

У день народження Маргарити Савойської палацовий кулінар дон Раффаель Еспозіто разом з дружиною Розиной Бранди приготували величезну піцу, назвавши її «Маргаритою» на честь королеви обох Сицилій, що вважається господинею Везувію. Свято пройшло, а королівська піца полюбилася і королеві, і придворним дамам і незабаром стала їх улюбленим блюдом, справжньою окрасою королівського столу. Незабаром при дворі почали готувати ще два види піци — «Маринара» і «Чотири сезони», а «Маргариту» стали готувати не тільки для королівського двору — цей рецепт встиг завоювати популярність і серед простолюдинів — моряків і рибалок.

Зараз у сонячній Італії відомо більше 2000 найменувань піци, для кожної з яких характерний особливий рецепт, а серед відомих на весь світ «подарунків» Неаполя виділяється звучна неаполітанська пісня, що народився в місті Енріко Карузо — видатний тенор, і розкішна піца.

За словами Олександра Дюма, написаним ще в 1835 році, в кожній піці закладена італійська хитрість і мудрість: окремо помідором і шматком хліба, зубчиком часнику, маленькою рибкою людині не насититися, і тільки збираючи все це разом, в різнокольорову палітру, можна і насититися , і отримати повне задоволення від їжі.

Жителі сонячної Італії — великі любителі подорожей, а разом з ними піца і її рецепти поширилися по всіх європейських країнах, піцерії стали виникати скрізь, де з’являлися неаполітанці. Навіть в найдальші й забуті куточки Старого Свята піца проникала завдяки відважним мореплавцям, купцям з Неаполя, венеціанським купцям і торговцям з Генуї. Вже в XIX столітті завдяки новим переселенцям з Італії піца з’явилася і на території США, але вона прижилася на просторах Дикого Заходу далеко не відразу. Італійців в Америці тоді було зовсім небагато, тому кращі традиції, кулінарні шедеври і рецепти південного народу не могли швидко поширитися по країні, населеній вихідцями з усіх континентів.

І тільки в XX сторіччі шедевр неаполітанської кухні, нарешті, отримує загальне визнання. Неаполітанська піца після першої світової війни перетинає Атлантичний океан, разом з емігрантами-переселенцями вирушаючи з Європи в країни Південної та Північної Америки. І практично скрізь вихідців з Сардинії та Сицилії та інших італійських регіонів до переселення і пошуку нової батьківщини штовхали можливості заробітку.



історія походження піци

Але де б італійці не жили, вони завжди залишалися собою, не асимілюючись серед навколишнього населення. Італія, мама і власний будинок завжди займали найважливіше місце в світовідчутті цього південного народу, тому традиції свого народу, національну кухню і все, до чого людина звикає з дитинства, були збережені і на новому місці проживання. Піца стала одним із символів, що нагадує італійцям про залишену далеку напоєну сонцем батьківщину. Вона подається в бідних і багатих італійських сім’ях, будучи своєрідною невидимою ниткою, назавжди зв’язала італійців та Італію. Навіть у важкий для США період Великої депресії, що призвів до фінансового краху багатьох американців, що знизив на порядок рівень життя переважної більшості населення, інтерес до піци і іншим італійським стравам вичерпався. Переваги піци, що готувалася з дешевих і доступних продуктів, швидко оцінили і американці неіталійського походження, піца стала відмінним блюдом, виручаючи бідняків. Тепер піцу їдять і мексиканці, і корейці, і китайці, а кожен народ привносить у неї щось своє.

На швидке поширення піци по північноамериканському континенту, безсумнівно, вплинули нові мережі піцерій, що пропонують доставку піци додому або в контору. Післявоєнна Америка характеризувалася швидким зростанням промислового виробництва, добробут американців росло, з Італії прибували нові переселенці, і все це сприяло розвитку ресторанного бізнесу взагалі і піцерій зокрема. Упакована в коробку піца вже давно стала чимось звичним, одним з атрибутів життя американців.

Джерело