Як знизити тарифи на послуги з водопостачання, водовідведення і теплопостачання для мешканців — продовжують з'ясовувати у Рівному члени тимчасової комісії щодо вивчення цього питання.

Так, представники “Рівне теплоенерго” пояснили, що підприємство використовує за рік 68 мільйони кубів газу, якщо зменшити його використання, можна зменшити тариф на послуги для населення. Щоправда, для цього потрібно провести дороговартісні інвестиції — 197 мільйонів гривень на запровадження заходів із енергозбереження, які дозволять економити трохи більше 70 мільйонів гривень у рік. Тоді вартість 1 гігокалорії для населення вдасться знизити на 147 гривень.

Окрім того, як повідомив директор “Рівне теплоенерго” Степан Коропецький, до кінця року підприємство планує встановити 100% облік теплової енергії у місті.

- Це дасть змогу орієнтуватися повністю у ситуації і визначити, які заходи варто впроваджувати. Тоді можна говорити, яким чином знизити вартість тепла для населення, - зазначив Степан Коропецький.

У свою чергу в складі тарифу “Рівне облводоканалу” члени комісії знайшли низку неточностей у розрахунках, мовляв, закладені одні цифри, а якщо підраховувати, виходять нижчі. Тому виникає питання, чому так і де “гуляють” загублені цифри.

- Я не вірю, що з 2010 року на підприємстві відбувається лише коригування тарифу, а не його зміна. Тому аргументи представників підприємства про те, що одні цифри беруться із документів 2010 року, а потім коригуються мені здаються безпідставними. Я не розумію, чому “Рівне облводоканал” відмовляється надати на комісію усі розрахунки та документи. Я вважаю, що є можливість зменшити тариф, тільки для цього варто все ретельно вивчити та підрахувати, - зазначив експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук.

На це представники “Рівне облводоканалу” запевнили, що наразі немає можливості зменшити тариф.

У результаті обговорення члени комісії вирішили, що варто проводити виїзні засідання на підприємствах, вивчати всі необхідні документи, проводити розрахунки та принаймні в тих межах, що буде можливо знижувати тариф для населення. Чи вдасться це зробити на практиці — питання відкрите.