В Україні 1 вересня з давніх-давен — це не просто початок осені. Для мільйонів школярів, студентів, їхніх батьків, а також для вчителів і викладачів це (*справжнє свято — День знань.*) З цього дня починається офіційний навчальний рік у всіх навчальних закладах країни.

Чому новий навчальний рік в Україні починається саме в перший день осені?

З XV століття новий рік на Київській Русі починався 1 вересня, а всі школи в ті часи були церковними, тому за парти учні сідали саме з церковного нового року. За іншою версією, найважливіші сільськогосподарські роботи закінчувалися саме з приходом календарної осені, тому відпускати на навчання дітей без особливої шкоди для сім'ї можна було саме в цей час.

В Україні традицією є дарувати в День знань дарувати вчителям квіти. Проте в інших країнах є свої традиції пов'язані з першим навчальним днем.

pic У більшості європейських країн (Франція, Ірландія, Бельгія, Польща, Чеська Республіка, Естонія, Литва, Угорщина, Словенія) навчальний рік починається, як і в Україні, першого вересня.

У Словаччині школярі збираються на день пізніше, другого вересня, тому що перше вересня є національним святом - Днем Конституції. У Сполученому Королівстві Великобританії вітають учнів у перший тиждень вересня, проте у Шотландії навчальний рік починається в кінці серпня.

У Канаді навчальний рік починається в перший понеділок вересня, після святкування Дня Праці.

В США навчання починається у серпні або у перший вівторок вересня. Ніяких лінійок, ніякого параду, ніяких пісень і святкових одягів. Все дуже буденно і про початок навчання нагадує тільки скорочений учбовий день.

pic Навчальний рік в Ірландії ніколи не починається в понеділок. Можливо, це тому, що понеділок вважається днем духів.

У скандинавських країнах навчальний рік починається дещо раніше: у третій тиждень серпня в Швеції і з середини серпня у Фінляндії. Щоденників тут нема, лист з успіхами батьки отримують раз на місяць. На заняттях можна паралельно з навчанням займатися своїми справами.

В Нідерландах навчальний рік починається в понеділок, можливо і в середині серпня. Всіх дітей збирають разом, директор робить промову. Квіти прийнято дарувати не в перший день навчального року, а в останній.

У Німеччині та Австрії першокласники вирушають до школи, тримаючи у руках «пакунок школяра». Туди кладуть канцелярське приладдя, іграшки, солодощі і книжки.

pic

В Іспанії початок нового навчального року досі залежить від строків збирання врожаю, і в кожній провінції країни ця дата своя.

В Італії навчальний рік починається 1 жовтня, в Японії — 1 квітня так як тут вважають, що весна - це початок нового життя, тому саме час починати вчитися, у Грузії — 20 вересня.

В Австралії, на протилежному боці земної кулі, починають учитися в лютому, тобто, за їхнім календарем,— у кінці літа.

Навчальний рік в Індії починається в квітні а в перший клас ідуть в чотири роки. Урочистостей в перший навчальний день нема.

pic У Камбоджі діти вперше знайомляться зі школою 1 жовтня. Перший день школи тут - такий же, як і інші. Ані квітів, ані тортів.

У Польщі не заведено нести квіти вчителям у перший день навчального року. Їх дарують на День Вчителя (14 жовтня) і на випускний.

pic

В Чехії урочистої лінійки нема, але й навчання в перший день не проводиться. Для першокласників влаштовують концерт із клоунами.

У Новій Зеландії дитина в перший іде в школу в день, коли їй виповнюється 5 років і неважливо, який це місяць чи день.

День знань в Південній Кореї відзначають в березні. Діти вступають до школи у вісім років і при цьому складають вступний іспит.