Квіти у вересні на наших клумбах і квітниках вимагає певної уваги. Ще радують пізні рослини, за ними догляд найприємніший – милуйся і зрізуй на букети при необхідності. У нас від приморзка, як завжди, втрималися хризантеми, ще радують цинії та тагетеси. Цвітуть розкішні багаторічні і звичайні айстри, вербена, целозія – очей не відвести. Одним словом – все те, що пропаде при першому ж серйозному заморожуванню, ще поки з нами.

Роботи у квітнику у вересні

Висаджуємо багаторічні квіти, тюльпани та інші цибулинні.

Надземні частини багаторічних квітів обрізаємо після приморозків – дельфініум, флокс, люпин.

Висіваємо багаторічники, ділимо кореневища і садимо відрізки кореня ірису, гимерокалиса, флокса. До настання холодів розсаджені рослини встигнуть як слід укорінятися. Для успішної зимівлі вкриваємо опалим листям, хвоєю.

Красиво цвітуть жоржини і канни саме час зробити утеплення, щоб у разі приморозків залишилася неушкодженою шийка.

Збираємо насіння багаторічних і однорічних гарноквітнучих рослин.



осінні роботи у квітнику

Мульчуємо на зиму не тільки посаджені восени квітучі рослини, а й наші постійні жителі клумб та квітників – півонії, іриси, лілії, флокси, дельфініум, жовтець і дзвіночки, одним словом, багаторічні і дворічні зимуючі рослини. Знищуємо бур’яни і мульчуємо яким-небудь доступним матеріалом. Вивітрений торф, перепрілий розсипчастий гній, опале листя, солом’яну труху, тільки варто бути уважним на рахунок соломи, якщо з поля – то скоріше всього оброблена гербіцидами, а вони настільки сильнодіючі зараз застосовуються, варто бути обережним.

Кімнатні рослини, які влітку проживали на балконі, в саду – переносимо в приміщення. Якщо встигли підхопити будь-яких шкідників – обробляємо.

Викопуємо до кінця вересня гладіолуси.

Проводимо обрізання декоративних чагарників. На початку осені зазвичай проводиться остання в поточному році обрізка самшиту, мирти, кипарису. Відповідна погода для обрізки – коли тепло і хмарно. Після обрізки можна провести підгодівлю мінеральними добривами.



осінні роботи у квітнику

Чого у вересні робити не варто?

Однозначно не варто пересаджувати кімнатні квіти. Йде підготовка до зими, активні процеси життєдіяльності згасають, пересаджені у вересні квіти можуть довго хворіти, стають особливо чутливими до захворювань.

Жодних підживлень для багаторічників і декоративних чагарників! Полив і підживлення можливі тільки для однорічних осінніх квітів.

Якщо у вашій місцевості суха осінь – варто подумати про поливи під декоративні чагарники.

Джерело