Цей весільний аксесуар з’явився ще у стародавніх римлян. (*Наречена одягала його у символ покірності та вірності майбутньому чоловікові*). А ще існувала, що невинна наречена дуже незахищена і вразлива до зурочення. Тож аби захистити її від злого ока, одягали фату. Цей звичай набув поширення по усій Європі.

Існує безліч варіантів фати, тож обрати є з чого.

1. "Клітка для птаха"

Існує кілька варіантів такої моделі: фата прикриває один або обидва ока, доходить до кінчика носа, до підборіддя. Для її виготовлення використовується частіше велика сітка, яка закріплюється на волоссі красивим гребенем або прикріплюється до невеликого оригінальному головного убору, наприклад, у вигляді капелюшка.

2. «Фата Мадонни»

Прикриваючи плечі нареченої і обрамляючи обличчя нареченої, дана модель виглядає дещо в стилі шістдесятих. Вона має округлу форму, при цьому може складатися з одного, або двох шарів.

3. «Фата-пуф»

Фата, зібрана в пучок, як корона, з обох сторін. Дуже пишна фата прикріплюється до прикраси на волоссі.

4. «Рум'яна»

Це коротка (приблизно до плечей) двошаровий фата, один з шарів якої закриває на початку церемонії обличчя нареченої. За традицією підняти фату, щоб відкрити обличчя нареченої, повинен наречений або її батько.

  5. "Водограй"

Модель зібрана в пучок, як фата-пуф, але з одного краю, а з іншого - спадає на плечі. Фата може мати довжину до плечей або до ліктів.

6. До плеча

Довжина цього варіанту фати не більше 60 см, тому вона чудово доповнює шикарні, декоровані вишивкою, бісером, іншими деталями, сукні. Може бути одношарової і багатошарової.

7. До ліктя

Фата, що складається з різної кількості шарів, прикриває спину, руки, лікті. Її довжина в середньому становить 80 см. Ця модель чудово підкреслює гарну пишну спідницю весільної сукні.

8. «Вальс»

Цей вид фати з довжиною близько 140 см (приблизно трохи нижче колін), прекрасно підходить для непишний суконь, ефектно підкреслює фігуру нареченої.

9. «Мантилья»

Багатошарова округла фата може мати довжину до підлоги. Фіксується вона на волоссі за допомогою гребеня або шпильки. Цей вид фати дозволяє створити гарне обрамлення особи нареченої, огорнути її плечі, тому її часто використовують на обрядах вінчання.

10. «Каплиця»

Довжина фати може варіюватися від 1,8 до 2,5 м. При виборі максимальної довжини, спадаючої на підлогу, вона створює вигляд невеликого шлейфу. Залежно від фасону сукні така фата може бути з різної кількості шарів.

11. «Соборна», або «Кафедральна»

Найшикарніша фата, довжиною до 3,5 м. Внаслідок свого крою вона більше підходить для розкішного весілля. Модель чудово поєднується з весільним платтям, що має довгий красивий шлейф.

При бажанні два види фати можна поєднувати. Наприклад, ідеальним вибором може стати коротка моделі в поєднанні з фатою-каплицею. Щоб образ нареченої зазвучав по-новому, після урочистої церемонії довгу частину комплекту можна відстебнути.

Фата може складатися з різної кількості ярусів: одношарові моделі частіше мають округлу форму; вони просто кидаються на голову поверх зачіски або закріплюються шпильками; виріб може складатися з двох ярусів; даний варіант прекрасно підходить, щоб під час церемонії закрити обличчя нареченої; тришарова фата може складатися з шарів з однаковою або різними довжинами; таку ефектну модель нерідко виконують зі знімним найдовшим ярусом; каскадна фата складається з декількох шарів, кожен з яких має різну довжину.