Коли йдеться про Канаду, перш за все у нашій пам’яті відбивається те, що це країна, де значну частину населення (*становлять українці.*)

На 2016 рік припадає відразу 2 великих ювілея українських канадців - 125 років заснування першого українського поселення в Канаді і 75 років з часу створення Конгресу українців Канади.

Канадська провінція Манітоба, у свою чергу, офіційно оголосила 2016-й рік Роком місцевої української культури.

Першими українцями на території Канади у 1891 р. були мешканці с. Небедиліва Західної України Іван Пилипів та Василь Єленяк. Основним мотивом для пошуку кращої долі за океаном для українців стало те, що легко можна було отримати земельну ділянку. До прикладу, в Канаді за номінальну суму 10.00$ охочий міг взяти земельну ділянку в розмірі 64 га.

Навіть сьогодні мандруючи провінціями Альберта та Саскачеван у Канаді, можна помітити великі сховища, в яких хлібороби зберігали урожаї зернових.

Згодом із великої кількості українців, які осіли на постійне проживання у Канаді, з'являлись міста та селища з дубльованими назвами регіонів, міст та селищ України.

Особливо популярним для поселень, в яких переважали українці, було символічне наділення цієї місцевості чимось, що найбільше асоціювалось з домівкою. Наприклад, селище Вегервіль біля Едмонтону своїм символом вважає писанку, велитенська форма якої прикрашає в’їзд у селище. Інше село Мундер славиться тим, що там українці виробляють ковбасу, смак якої високо оцінюють в усій Канаді.



pic Активні спроби українців довести свою важливість та актуальність у формуванні та розвитку Канади були позитивно сприйняті політичною елітою, в результаті було створено одне з найбільших об’єднань – Конгрес Українців Канади (КУК).

Обов'язково варто згадати про здобутки відомих українських канадців.

Пилип Коновал — канадець українського походження, єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військовики з країн, підлеглих Британській короні.

Роберта Лінн Бондар — перша канадська жінка-астронавт і перша лікар-невролог, яка побувала в космосі. Власниця численних урядових нагород, обрана членом Королівського наукового товариства Канади, почесний доктор понад 20 університетів США та Канади. Член КУК.

pic Кетрін Винник — канадська кіно- та телевізійна акторка українського походження. Катруся Винницька, як її називають у сім'ї, народилася й виросла в Етобіко. Вільно розмовляє українською мовою — до 8 років спілкувалася виключно нею. Кетрін знялася в багатьох фільмах виробництва студії Paramount Pictures.

pic Петро Дмитрович Яцик — канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп, відомий своїм вагомим вкладом у фінансування українознавства на Заході та в Україні.

Юджин (Євген) Мельник — бізнесмен, меценат. Батьки (родом з буковинських Чернівців) потрапили до Канади в середині 40-х років 20 століття. Нині Ю. Мельник — співвласник однієї з найбільших канадських фармацевтичних корпорацій "Biovail Corporation" зі щорічним доходом в 1 мільярд доларів США.

pic Дарія Вербова входить у 10 найоплачуваніших моделей світу. Коли їй виповнилося 3, родина перебралася до Канади. Дарія брала участь у рекламних кампаніях таких відомих брендів як Versace, Louis Vuitton, Gucci, Yves Saint Laurent, Prada та Chanel. 2005-го року газета The New York Time назвала її моделлю № 1 у США, на обкладинках Vogue вона з'являлась 50 разів!

pic Українці - сильна і талановита нація, яка навіть за кордоном в чужій країні продовжує творити і ставати відомою.

Джерело