7 вересня Православна церква відзначає перенесення мощей апостола Варфоломія і вшановує пам'ять апостола Тита, єпископа Критського.

Народився Тит в сім'ї язичників на острові Крит. Коли він звернувся в християнство, невідомо, але вже в 49 році він супроводжував на Єрусалимський собор Павла і Варнаву. Під час своїх подорожей зі святим Павлом по Греції, Тит проповідував християнську віру і виконував доручення святого апостола.

У дні сильного листопаду, які наступали якраз на Тита, люди йшли по гриби в ліс, а майстри намагалися сплести до цього дня якомога більше кошиків. Тому на Тита на столах в основному і були присутні страви - з грибів - грибні пироги, гриби, смажені зі сметаною, грибні супи.

І, хоча, грибні страви не вважалися раніше ситними, вони нерідко виручали людей, були популярними і улюбленими. Але в цей день не обмежувалися заготівлею і збиранням грибів - займалися і зерном.

"Гриби грибами, а молотьба за плечима."

Варфоломій був одним з дванадцяти учнів Ісуса Христа.

Батьки при народженні нарекли немовляти Натаніель, але згідно з однією з неписаних сирійських законів, він, ставши дорослим, взяв собі нове ім'я.

Після розп'яття і Вознесіння свого Учителя, Варфоломій вирішив присвятити своє життя місіонерству. З цією метою він вирушив до Індії. Саме він приніс індійцям вчення Христа, залишивши переписану копію одного з Євангелій (Від Матвія).

Потім Варфоломій проповідував християнство у Великій Вірменії. Саме там він отримав дар зцілення хворих і одержимих бісом. У Баку досить поширеною є легенда, що Варфоломія катували, а потім зняли шкіру і розіп'яли язичники.

"Прийшов Варфоломій, жито на зиму сій." - Говорили в народі.

В цей час закінчують збір груш та приступають до збору горобини.