Кожного року в другу суботу вересня відзначається День українського кіно.(*Український кінематограф має столітню історію *)— вітчизняні стрічки творили і в жорстку сталінську добу, і в роки застою,і в буремні для молодої України 90-ті роки.

День українського кіно з'явився в календарі в 1996 році - саме тоді він був введений указом Президента України Леоніда Кучми.

Відкриває наш топ-відомих вітчизняних фільмів картина Олександра Довженка - "Земля".

pic Це не просто фільм, а гімн праці на землі, хліборобству та людині, яка кожного дня працює не шкодуючи своїх сил.

Довженко першим у світовому кіно виразив світогляд, якісно відмінний від того, що було раніше. Це непохитний світогляд простої хліборобської людини. Земля і люди — єдине і нероздільне, а їхній спосіб життя є споконвічним. Символіка Довженка була тісно пов'язана зі світоглядом українського народу, з образністю народної поезії. Саме в цьому відмінність фільмів Довженка від фільмів російських авангардистів (формалістів) 20-х років.

Ще один художній фільм, який є гордістю українського кінематографу - це "Тіні забутих предків" режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році на Київській кіностудії О. Довженка», екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.

pic Зйомки фільму здійснювалися в справжніх гуцульських хатах та околицях села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Саме тут Михайло Коцюбинський і написав свою знамениту повість.

Це фільм про українських Ромео і Джульєтту, а саме про Івана та Марічку. Протягом довгих років їхні роди ворогували, але кохання приходить зненацька і не знає меж. Проте разом їм не судилося бути. Марічка прожила коротке, але щасливе життя, а Іван все таки одружився і жив далі.

Знімалися і комедійні фільми, але не менш геніальні. Таким можна назвати фільм "За двома зайцями" за мотивами комедійної п'єси Михайла Старицького.

pic Легковажний перукар, Свирид Голохвостий, вирішує вигідним шлюбом виправити своє матеріальне становище. Сподіваючись на свою привабливу зовнішність і хорошу вдачу, Голохвостий починає залицятися одразу до двох дівчат, але народ знає: за двома зайцями побіжиш, жодного не спіймаєш.

Ще один художній комедійний фільм - це фільм "Пропала грамота", знятий у 1972 році режисером Борисом Івченко на кіностудії імені Довженка за повістю М. Гоголя "Пропала грамота".

pic По сюжету козак Василь і його побратим запорожець Андрій відправляються в Петербург із гетьманською грамотою для цариці. Їхній шлях сповнений пригод, героїчних вчинків і, як це часто буває в творах Гоголя, містики. В кінці щасливою історії вони благополучно повертаються в рідну Диканьку.

У фільмі майстерно показана вся самобутність української культури, краса національних традицій, сільський побут і просте козацьке життя.

Наступною відомою картиною є фільм «У бій іду́ть самі́ „старі́“» (рос. «В бой идут одни „старики“») — культовий радянський художній фільм, знятий актором та режисером Леонідом Биковим у 1973 році. Фільм та сам Леонід Биков за виконання головної ролі отримали першу премію на VII Всесоюзному кінофестивалі у Баку.

У фільмі виконуються пісні «Смуглянка» та «Ніч яка місячна».

У фільмі розповідається про бойові будні гвардійського полку льотчиків-винищувачів під час Німецько-радянської війни, в основному — другої, «співочої» ескадрильї.



pic