Весілля - важливий і в той же час стресовий момент в житті кожної дівчини. Але надмірне хвилювання про те, щоб радісна подія пройшло гладко, може зіпсувати все свято. Передвесільний мандраж і паніка властиві практично всім нареченим, а думки про торжество і страхи із серії «а раптом щось буде не так» переслідують їх постійно. Не потрібно приймати стан «наречена в паніці» як належне, з ним необхідно боротися!

1. Не втрачайте контроль над собою

Найпоширеніша причина переживань - бажання все контролювати. Наречені забувають про те, що повинні отримувати задоволення від підготовки, а замість цього особисто всім займаються і все перевіряють.

Найпростіше в такій ситуації знайти професійного весільного розпорядника, який може створити весілля вашої мрії і візьме всі турботи на себе, ще варіант - попросити про допомогу найближчих. Адже якщо все контролювати самостійно, то сил на весілля просто не залишиться.

Також постарайтеся не блокувати свої емоції, давайте своїм почуттям вихід, але, звичайно, так, щоб не травмувати почуття коханої людини і рідних. Подивіться улюблений серіал, почніть читати захоплюючу книгу - робіть все, щоб відвернути себе від непотрібних переживань і контролювати свій стан.

2. Не звертайте уваги на дрібниці

Намагайтеся не надавати великого значення дрібницям, які вас турбують. Все передбачити неможливо, і все, що заплановано, може бути не виконано, але це не привід засмучуватися. Повірте, гості зовсім не знають, що ви хотіли серветки іншого розміру і запрошення блідо-лілового відтінку, а не просто лілові. Та й на наступний день вони навряд чи згадають, що музика грала не в тій послідовності, як було задумано.

Постарайтеся нічого не відкладати на останній день, адже чим менше справ залишиться, тим менше приводів для занепокоєння буде. Якщо ви хвилюєтеся через невідання, боїтеся щось забути або помилитися, знайдіть час обміркувати всі самостійно і в тиші. Уявіть весільний день у всіх деталях. Уточнюйте всі питання в міру їх виникнення і не покладайтеся на випадок.

А ще візьміть хоча б за тиждень до весілля відпустку, щоб не відволікатися на робочі питання і негаразди і цілком і повністю присвятіть себе підготовці до свята мрії. Після того як все владнається, хвилювання обов'язково піде.

3. Виберіть час для себе

Щоб уникнути непотрібних думок, слід себе постійно чимось займати. Якщо ви вже все перевірили і погодили з весільним організатором, займіться собою. В день весілля ви повинні виглядати ідеально: запишіться до косметолога, сходіть на масаж, прийміть теплу ванну з ароматичною сіллю або маслами. Не шкодуйте на це свого часу - покращиться не лише ваше самопочуття, але і настрій, і сон. І що б не відбувалося, визначте необхідний час, щоб добре виспатися, і строго цього дотримуйтесь. Щоб краще засипати, випийте заспокійливий чай з м'ятою і ромашкою або стакан теплого молока.

4. Допоможіть собі самі

Щоб позбавити себе від нервового зриву, налаштовуйте себе на позитив і не допускайте негативних емоцій. Якщо ви відчуваєте, що починаєте нервувати, зупиніться, закрийте очі, дихайте глибоко і повільно до тих пір, поки знову не знайдете спокій і впевненість у своїх силах.

А якщо ви відчуваєте, що вас охоплює страх чи жах, подумайте про те, що, власне, вас змушує боятися. Адже весілля - один з найщасливіших днів у вашому житті і ні в якому разі не «початок кінця». Не дайте себе забути, про те, як ви щасливі, що зовсім скоро ви станете дружиною свою кохану людину. Чи не відстороняйтеся від свого нареченого, влаштовуйте романтичні побачення і не зациклюйтеся на недоліки один одного.

5. Спілкуйтеся з подругами

Якщо хвилювання не проходить і ви не можете ніяк взяти себе в руки, найкращим заспокійливим стане дівич-вечір. Необов'язково потроювати його один раз і тільки перед весіллям. Збирайте своїх найближчих подруг, щоб вгамувати виникає занепокоєння і хвилювання, адже вони добре вас знають і зможуть відвернути від переживань, дати потрібні поради і просто вселити в вас щастя, завдяки веселому і безтурботному спілкуванню. Попросіть їх придумати, як відволікати вас, коли нерви пустують. Можливо, вони зможуть частіше дзвонити вам чи «витягати» на фітнес і прогулянки.