З метою цивільного контролю за дотриманням соціально-економічних та гуманітарних прав військовослужбовців, а також належного всебічного забезпечення особового складу, який бере участь в антитерористичній операції, 13 вересня 2016 року в районі населених пунктів Мар’їнка, Красногорівка Донецької області моніторингова група на чолі з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини перевірила стан продовольчого, речового, грошового та медичного забезпечення, а також побутові умови в підрозділах 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади.

До складу моніторингової групи також увійшли Представник Уповноваженого з питань захисту прав військовослужбовців Святослав Стеценко та інші працівники Офісу Омбудсмана.

В рамках моніторингового візиту було відвідано розташування штабу і управління 8-го окремого гірсько-піхотного батальйону, розташування штабу і управління, взводні опорні пункти на першій позиції 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар».



pic

Учасники моніторингу провели бесіди як з командирами і посадовими особами військових частин, так і з військовослужбовцями підрозділів, ознайомилися з документами, оглянули територію, об’єкти, споруди та матеріальні засоби.

Загалом моніторингова група відзначила задовільний стан дотримання прав військовослужбовців у частині грошового, продовольчого, речового та медичного забезпечення. Так, індивідуальними речами і речовим майном, індивідуальними аптечками особовий склад забезпечений відповідно до норм, продукти харчування і питна вода – належної якості, постачаються вчасно. Прально-лазневе обслуговування організовано з використанням пересувних пралень, польових лазень. Грошове забезпечення військовослужбовцям перевірених підрозділів виплачується в повному обсязі та своєчасно.



pic

Однак на території розташування управління 8-го окремого гірсько-піхотного батальйону моніторингова група виявила низку проблем. Зокрема, було виявлено саморобну металеву клітку, яка за розмірами дозволяє утримувати в ній людей, що створює передумови для можливих порушень прав військовослужбовців та жорстокого поводження з ними. У приміщенні медичного пункту відсутній холодильник для зберігання медичних препаратів, а особовий склад не має при собі індивідуальних аптечок, адже вони зберігаються в розташуванні підрозділу, що в зоні бойових дій є неприпустимим. Натомість моніторингова група відзначила, що завдяки сумлінному та ініціативному ставленню командира і управління 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» створено належні побутові умови для особового складу в районі оборони – проводиться виховна робота, якісно організовано медичне забезпечення, підготовлений і обладнаний медичний пункт батальйону, особовий склад обізнаний з питаннями надання невідкладної домедичної допомоги, організовано первинне сортування і евакуація поранених. Командиром частини організовуються регулярні планові заняття з основних предметів бойової підготовки безпосередньо в підрозділах.

Приготування їжі в усіх підрозділах батальйону здійснюється штатними кухарями, закріпленими за ротами.

Однак у 24-му окремому штурмовому батальйоні «Айдар» було виявлено проблему зі створенням належних умов побуту особового складу, який перебуває на взводних опорних пунктах переднього краю смуги оборони.



pic

«Відсутність постачання до батальйону належних матеріалів для інженерного обладнання позицій може створювати проблеми з надмірною вологістю, затопленням споруд під час дощів, температурним режимом в спорудах, сушкою одягу і взуття в холодний період», – повідомив Представник Уповноваженого з питань захисту прав військовослужбовців Святослав Стеценко, зазначивши, що батальйон не має можливості самостійно заготовляти необхідні матеріали в районі розташування.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Повідомляє прес-служба Уповноваженого ВР України з прав людини.

pic